Business & Finance Τρίτη 11/04/2023, 11:46
ΑΓΟΡΕΣ

Απότομη άνοδος αποδόσεων στα ομόλογα μετά τις πωλήσεις σε ΗΠΑ

Οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης σημείωναν αισθητή άνοδο την Τρίτη, ακολουθώντας την άνοδο στις ΗΠΑ

Απότομη άνοδος αποδόσεων στα ομόλογα μετά τις πωλήσεις σε ΗΠΑ

Οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης σημείωναν αισθητή άνοδο την Τρίτη, στην πρώτη συνεδρίαση μετά το Πάσχα των καθολικών, ακολουθώντας την άνοδο στις ΗΠΑ, μετά τα ισχυρά στοιχεία για τις θέσεις εργασίας.

Η απόδοση του 2ετούς γερμανικού ομολόγου, πιο ευαίσθητου στις επιτοκιακές προσδοκίες, σημείωνε άνοδο κατά 10 μονάδες βάσης (μ.β) στο 2,645%, ενώ του 10ετούς γερμανικού ενισχυόταν 7 μ.β. στο 2,252%.

«Είναι αντίδραση στο ξεπούλημα των αμερικανικών ομολόγων μετά το μακρύ Σαββατοκύριακο του Πάσχα, ειδικά μετά την έκθεση στις ΗΠΑ που δείχνει αξιοπρεπή δημιουργία θέσεων εργασίας», δήλωσε ο Antoine Bouvet, ανώτερος αναλυτής επιτοκίων στην ING.

Τα στοιχεία της Παρασκευής έδειξαν ότι οι εργοδότες των ΗΠΑ διατήρησαν ισχυρό ρυθμό προσλήψεων τον Μάρτιο, ενώ το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 3,5%. Με τις ευρωπαϊκές αγορές κλειστές το Σαββατοκύριακο του Πάσχα, οι traders αύξησαν τα στοιχήματα τους ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει ξανά τα επιτόκια, συμβάλλοντας στην άνοδο των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων.

Η απόδοση του αμερικανικού 2ετούς ομολόγου σημείωσε άνοδο 15 μονάδες βάσης την Παρασκευή και 4 μονάδες τη Δευτέρα, ενώ υποχώρησε 1 μονάδα στο 3,997% την Τρίτη. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού IT10YT=RR ενισχυόταν κατά 10 μ.β. στο 4,12% την Τρίτη. Αυτό ώθησε το srpead έναντι του γερμανικού 10ετούς ελαφρά υψηλότερα στις 186 μ.β.

Οι διαπραγματευτές βλέπουν τώρα πιθανότητα 70% η Fed να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μ.β. τον Μάιο, μια κίνηση που θα ενίσχυε την πίεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συνεχίσει επίσης την άνοδο. Τιμολογούν τώρα 80% πιθανότητες η ΕΚΤ να αυξήσει κατά 25 μ.β. τον Μάιο και 20% για αύξηση 50 μ.β.

Οι επενδυτές επικεντρώνουν στα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ την Τετάρτη. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters πιστεύουν ότι ο ετήσιος πληθωρισμός πιθανότατα επιβραδύνθηκε στο 5,2% τον Μάρτιο από 6% τον Φεβρουάριο.

Πηγή: Rueters

Διαβάστε επίσης:

Επιστροφή στα κέρδη μετα τις αργίες σε ΧΑ και ευρωαγορές

ΗΠΑ: Η αγορά ομολόγων «βλέπει» νέα αύξηση επιτοκίων τον Μάιο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News