Business & Finance Τετάρτη 5/04/2023, 20:12
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Μεγάλη αποκλιμάκωση αποδόσεων στα σημάδια οικονομικής επιβράδυνσης

Ομόλογα: Μεγάλη αποκλιμάκωση αποδόσεων στα σημάδια οικονομικής επιβράδυνσης

Πτωτικά κινήθηκαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ στη σημερινή συνεδρίαση, από τη στιγμή που τα νέα εξασθενημένα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία υποδηλώνουν ότι η μάχη της Φέντεραλ Ριζέρβ κατά του πληθωρισμού αρχίζει να αποδίδει καρπούς, γεγονός που θα επιτρέψει στην κεντρική τράπεζα να χαλαρώσει τη σφιχτή νομισματική πολιτική της. 

Στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ δημιουργήθηκαν το Μάρτιο 145.000 νέες θέσεις εργασίας τη στιγμή που οικονομολόγοι έκαναν λόγο για αύξηση 200.000 θέσεων. Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία για τον κλάδο παροχής υπηρεσιών στις ΗΠΑ έδειξαν μεγαλύτερη του αναμενομένου επιβράδυνση το Μάρτιο, ενώ ο δείκτης που παρακολουθεί τις τιμές που καταβάλουν οι επιχειρήσεις στον κλάδο υπηρεσιών υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια τριών ετών. 

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι αγορές ομολόγων εξακολουθούν να προεξοφλούν μία αλλαγή πολιτικής από την Φέντεραλ Ριζέρβ. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς αποκλιμακώθηκε εννέα μονάδες βάσης, στο 2,17%, ενώ στη διετία το κόστος δανεισμού περιορίστηκε 12 μονάδες βάσης στο 2,50%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η απόδοση του διετούς διαμορφώθηκε στο 3,69% με πτώση 14 μονάδων βάσης, ενώ στη 10ετία το κόστος δανεισμού άγγιξε χαμηλό εξαμήνου.

Ανάλογη αποκλιμάκωση είχαμε και στην ευρωπεριφέρεια, παρότι οι πιο περιορισμένες πληθωριστικές πιέσεις ίσως να μην είναι αρκετές για να αλλάξουν την πολιτική της ΕΚΤ, όπως ανέφερε ο στρατηγικός αναλυτής της Citi, Αντουάν Γκαβό. Οι οικονομολόγοι της τράπεζας συνεχίζουν να θεωρούν ότι η ΕΚΤ θα κορυφώσει τις επιτοκιακές αυξήσεις της στο 4%, αν και με αυξήσεις των 25 και όχι των 50 μονάδων βάσης. 

Η απόδοση του ιταλικού 10ετους περιορίστηκε περίπου 10 μονάδες βάσης στο 4,031% με το spread έναντι των γερμανικών στις 184 μονάδες βάσης. Αντίστοιχο το κλίμα και στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, όπου άρχισε και η διαπραγμάτευση του νέου πενταετούς ομολόγου που εξέδωσε η ελληνική κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα με επιτόκιο στο 3,92%. Η απόδοσή του διαμορφώθηκε στο 3,72’%, ενώ στη 10ετία το κόστος δανεισμού περιορίστηκε στο 4,07% με το spread στις 190 μονάδες βάσης. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ κινήθηκε στα 40 εκατ. ευρώ. 

 

moneyreview.gr

 
 
 
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News