Business & Finance Δευτέρα 27/03/2023, 20:34
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σε άνοδο οι αποδόσεις – Δοκιμάζονται οι «σταθερές» των τραπεζών

Ομόλογα: Σε άνοδο οι αποδόσεις – Δοκιμάζονται οι «σταθερές» των τραπεζών

Σε άνοδο επέτρεψαν σήμερα οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, καθώς οι φόβοι για την τραπεζική αγορά υποχώρησαν και οι συναλλασσόμενοι στοιχηματίζουν ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις επιτοκιακές αυξήσεις.

Η απόδοση του γερμανικού διετούς ενισχύθηκε 14 μονάδες βάσης, στο 2,51%. Να σημειωθεί ότι η απόδοση των διετών έχει υποχωρήσει από τις αρχές Μαρτίου, οπότε κυμαινόταν στο υψηλό 14 ετών, του 3,38%. Την Παρασκευή υποχώρησε 12 μονάδες βάσης. 

Το επενδυτικό κλίμα βελτιώθηκε σήμερα Δευτέρα και σε αυτό βοήθησε και η είδηση ότι η First Citizens BancShares αγόρασε τα δάνεια και τις καταθέσεις της Silicon Valley Bank. Ο δείκτης των ευρωπαϊκών τραπεζών ενισχύθηκε 1,5%. 

Στη γερμανική 10ετία, η απόδοση ενισχύθηκε εννέα μονάδες βάσης, στο 2,22% παρότι παραμένει χαμηλότερα από το υψηλό 11ετίας του 2,77% που άγγιξε στις αρχές του μηνός. 

Πάνω από το 4% επέστρεψε και η απόδοση του αμερικανικού διετούς κρατικού ομολόγου στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθώς μετριάζονται οι ανησυχίες για τις τράπεζες. 

Με βάση τώρα τις αγορές παραγώγων, οι traders δίδουν μία πιθανότητα 65% ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Μαίου και 35% ότι θα τα κρατήσει αμετάβλητα. Οι αγορές προεξοφλούν ότι η κορύφωση των επιτοκίων θα είναι το Σεπτέμβριο. 

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Μαρτίου στην Ευρωζώνη ανακοινώνονται την Παρασκευή και αναμένεται να δώσουν κατεύθυνση στην απόφαση της ΕΚΤ για την επόμενη κίνησή της. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετους αυξήθηκε τέσσερις μονάδες βάσης στο 4,05% με το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών στις 183 μονάδες βάσης. Στην ελληνική 10ετία, η απόδοση επέστρεψε στο 4,10%. 

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News