Business & Finance Παρασκευή 31/03/2023, 20:00
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Αποκλιμάκωση αποδόσεων μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Ομόλογα: Αποκλιμάκωση αποδόσεων μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Σε πτώση γύρισαν σήμερα οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ καθώς οι επενδυτές εστίασαν στην πτώση των τιμών καταναλωτή σε ΗΠΑ και Ευρώπη, τη στιγμή που οι φόβοι για την τραπεζική κρίση συνέχισαν να υποχωρούν. 

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση έως σήμερα το Μάρτιο, με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat. Ωστόσο, ο δομικός πληθωρισμός παραμένει επίμονα υψηλός και αυτό προκαλεί “πονοκέφαλο” στους διαμορφωτές πολιτικής της ΕΚΤ. 

Από την άλλη, τα στοιχεία στις ΗΠΑ για το δείκτη ατομικών καταναλωτικών δαπανών – που παρακολουθεί στενά η Φέντεραλ Ριζέρβ – έδειξαν πτώση τον Φεβρουάριο και το σημαντικό είναι ότι και ο δομικός πληθωρισμός υποχώρησε περισσότερο του αναμενομένου. 

Η απόδοση του γερμανικού διετούς υποχώρησε κατά τρεις μονάδες βάσης μετά την ανακοίνωση των στοιχείων στο 2,71%. Παρά την αποκλιμάκωση της σημερινής συνεδρίασης, αυτή την εβδομάδα αυξήθηκε κατά 34 μονάδες βάσης. 

Η άνοδος των τιμών υποκινήθηκε κυρίως από την αποφασιστικότητα των ρυθμιστικών αρχών, των κεντρικών τραπεζών και των κυβερνήσεων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού να εμποδίσουν την εξάπλωση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μικρότερες τράπεζες σε ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα. 

«Η ιστορία όμως με τον πληθωρισμό δεν είναι και τόσο εύκολη, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη. Τα σημερινά στοιχεία ενισχύουν το μήνυμα αυτό. Εξακολουθούμε να περιμένουμε περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής», ανέφερε οικονομολόγος της Daiwa Capital.  

H απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε τρεις μονάδες βάσης στο 2,33% με αποτέλεσμα η διαφορά απόδοσης μεταξύ 10ετών και διετών να διαμορφώνεται στις -38 μονάδες βάσης. Και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η απόδοση του 10ετούς περιορίστηκε δύο μονάδες βάσης στο 3,53%.  

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς αποκλιμακώθηκε επτά μονάδες βάσης στο 4,152%, με το spread έναντι των γερμανικών στις 181 μονάδες βάσης. Το spread κυμαινόταν στις 172 μονάδες βάσης στην αρχή του μηνός, καταδεικνύοντας πόσο πολύ οι αποδόσεις των γερμανικών κρατικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει συγκριτικά με άλλα ομόλογα τις τελευταίες εβδομάδες. 

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, η απόδοση του 10ετούς περιορίστηκε ελαφρώς στο 4,14%, ενώ του πενταετούς στο 3,63%. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News