Business & Finance Τετάρτη 29/03/2023, 20:30
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Στάσιμες οι αποδόσεις του ευρώ – Αλλάζει το κλίμα αργά αλλά σταθερά

Ομόλογα: Στάσιμες οι αποδόσεις του ευρώ – Αλλάζει το κλίμα αργά αλλά σταθερά

Σταθερές παρέμειναν σήμερα οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, μετά από δύο ημέρες ανοδικής πορείας, καθώς οι ανησυχίες για την ευρωστία του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος συνεχίζουν να υποχωρούν. 

Οι αποδόσεις υποχώρησαν σημαντικά στις αρχές του μηνός μετά την κατάρρευση των αμερικανικών τραπεζών και τις εξελίξεις γύρω από τη Credit Suisse με τους επενδυτές να σπεύδουν στην ασφάλεια του κρατικού χρέους. Όμως, οι αποδόσεις άλλαξαν κατεύθυνση σημειώνοντας άνοδο τις τελευταίες συνεδριάσεις, καθώς οι επενδυτές άρχισαν να γίνονται πιο αισιόδοξοι, πωλώντας ομόλογα για να αγοράσουν μετοχές. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε οριακά μία μονάδα βάσης, κλείνοντας στο 2,30%. Από το 1,923%, που είχε υποχωρήσει στις 20 Μαρτίου, έχει ενισχυθεί περισσότερο από 35 μονάδες βάσης μέχρι στιγμής. «Η αλλαγή τάσης γίνεται με πολύ μικρές κινήσεις. Όταν επικρατεί σταθερότητα και ηρεμία, οι επενδυτές επιστρέφουν στο ρίσκο», αναφέρει ο Πέτερ Σκάφρικ, στρατηγικός αναλυτής της RBC Capital Markets. 

Ωστόσο, οι αποδόσεις εξακολουθούν να βρίσκονται σε επίπεδα κατά πολύ χαμηλότερα από αυτά των αρχών Μαρτίου, όταν στη γερμανική 10ετία είχαν φθάσει σε υψηλό 11 ετών, στο 2,8%.  

Στάσιμες παρέμειναν οι αποδόσεις και στην ιταλική 10ετία, στο 4,13% με το spread έναντι των γερμανικών στις 182 μονάδες βάσης. Αύριο Πέμπτη αναμένεται να ανακοινωθούν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό σε Ισπανία και σε ορισμένα κρατίδια της Γερμανίας, προτού η Eurostat δημοσιοποιήσει τα στοιχεία για ολόκληρη την Ευρωζώνη για το Μάρτιο την Παρασκευή. Οικονομολόγοι προβλέπουν ότι ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού θα επιβραδυνθεί στο 7,1% από το 8,5% του Φεβρουαρίου σε ετήσια βάση. Όμως, ο δομικός πληθωρισμός αναμένεται να αγγίξει νέο ιστορικό υψηλό στο 5,7%.    

Στην ελληνική αγορά κρατικών ομολόγων, η απόδοση στη 10ετία παρέμεινε επίσης αμετάβλητη στο 4,19% με το spread στις 189 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία το κόστος δανεισμού διαμορφώθηκε στο 3,52% μετά την επιτυχημένη έξοδο της Αθήνας στις αγορές με νέο πενταετές, εν μέσω υψηλής ζήτησης. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ήταν αυξημένος στα 110 εκατ.ευρώ. 

 
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News