Business & Finance Παρασκευή 23/09/2022, 16:31
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: «Μαζεύουν» οι αποδόσεις μετά την ευρεία κλιμάκωσή τους  

Ομόλογα: «Μαζεύουν» οι αποδόσεις μετά την ευρεία κλιμάκωσή τους  

Τάση αποκλιμάκωσης καταγράφεται στην αγορά των κρατικών ομολόγων και στις αποδόσεις τους κι ενώ είχε προηγηθεί ευρείας κλίμακας άνοδός τους, μετά «αποκαλυπτήρια» του νέου οικονομικού προγράμματος της Βρετανίας. Οι δύο βασικοί του πυλώνες είναι μεγάλες φορολογικές περικοπές και ο δανεισμός ύψους 72 δισ. λιρών της κυβέρνησης. 

Είχαν προηγηθεί τα προκαταρκτικά στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρώπη, η οποία συρρικνώθηκε και τον Σεπτέμβριο, σε μια εβδομάδα κατά την οποία οι κεντρικές τράπεζες σε ΗΠΑ και Βρετανία αύξησαν τα επιτόκιά τους. 

Κάπως έτσι έκανε την εμφάνισή του ο φόβος για οικονομική ύφεση με τους επενδυτές να επιδίδονται σε μαζικές ρευστοποιήσεις. 

Στο κύμα αυτό του πανικού τα κρατικά ομόλογα υπέφεραν. Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς κρατικού ομολόγου σκαρφάλωσε έως το 4,63% ένα υψηλό από το 2018, για να κατέβει στη συνέχεια στο 4,49%. 

Η απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού bund αναρριχήθηκε άνω του 2% στο 2,11% και σε υψηλό από το 2011, για να περιορισθεί στη συνέχεια στο 1,98%.  

Σε υψηλό από την κρίση του 2008 εκτινάχθηκε η απόδοση της γερμανικής διετίας άνω του 2% (έχει υποχωρήσει στο 1,87%).

Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2013 βρέθηκε η απόδοση του ιταλικού κρατικού δεκαετούς τίτλου χρέους στο 4,36%, για να υποχωρήσει στη συνέχεια στο 4,22%. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ομόλογα: Ανόδου συνέχεια στις αποδόσεις με φόντο τις επιτοκιακές αυξήσεις

Oι απειλές Πούτιν ρίχνουν το ευρώ, ανεβάζουν τα ομόλογα

Ομόλογα: Νέο άλμα στις αποδόσεις – Στο 4,45% στην ελληνική 10ετία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News