Business & Finance Τετάρτη 22/03/2023, 19:47
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Με κέρδη για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση – Διόρθωση για τις τράπεζες

Ευρωπαϊκές μετοχές: Με κέρδη για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση – Διόρθωση για τις τράπεζες

Με άνοδο έκλεισαν για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση οι ευρωπαϊκές μετοχές, διευρύνοντας τα κέρδη τους, καθώς οι επενδυτές περιμένουν την κρίσιμη απόφαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ εν μέσω της τραπεζικής κρίσης. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,2%. Ο δείκτης έχει ενισχυθεί 2,5% αυτή την εβδομάδα, χάρη στην ανάκαμψη των τραπεζικών μετοχών μετά από μία σειρά μέτρων για τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού κλάδου μετά την κατάρρευση τριών αμερικανικών τραπεζών και την κατάρρευση της Credit Suisse. 

«Εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ράλι ανακούφισης αφού βρέθηκε λύση με τη Credit Suisse και έρχονται κάποια θετικά νέα από τις ΗΠΑ», αναφέρει ο Jonas Goltermann, οικονομολόγος της Capital Economics.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες υποχώρησαν ωστόσο 0,2% αφού κατέγραψαν κέρδη περίπου 5% στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις.

Ο ιδιαίτερα ευαίσθητος στις επιτοκιακές αυξήσεις κλάδος του real estate υποχώρησε σε χαμηλό πενταμήνου, εν μέσω προσδοκιών ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 25 μονάδες βάσης στη σημερινή της συνεδρίαση. 

Νωρίτερα ανακοινώθηκαν και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Βρετανία που έδειξαν ότι αυξήθηκε απρόσμενα τον Φεβρουάριο στο 10,4% για πρώτη φορά μετά από τέσσερις μήνες, από το 10,1% του Ιανουαρίου. Η επιστροφή των πληθωριστικών πιέσεων αυξάνουν πλέον τις πιθανότητες για αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης από την Τράπεζα της Αγγλίας στην αυριανή της συνεδρίαση. 

Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο κατάφερε ωστόσο να καλύψει τις αρχικές του απώλειες και να κλείσει με άνοδο 0,4% βρίσκοντας στήριγμα στον κλάδο καταναλωτικών αγαθών. 

Στα υπόλοιπα ταμπλό, ο γερμανικός DAX σημείωσε μικρή άνοδο 0,15%, ενώ ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,26%. Οι αγορές της περιφέρειας ωστόσο δεν παρουσίασαν την ίδια εικόνα, με τον ιταλικό FTSE MIB να υποχωρεί ελαφρώς κατά 0,1% και τον ισπανικό ΙΒΕΧ 35 κατά 0,4%.

 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News