Business & Finance Τρίτη 21/03/2023, 19:52
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Δυναμικά κέρδη με τραπεζική «αντεπίθεση»

Ευρωπαϊκές μετοχές: Δυναμικά κέρδη με τραπεζική «αντεπίθεση»

Με άνοδο μεγαλύτερη από 1% έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές, με τον τραπεζικό κλάδο να καθοδηγεί την ανάκαμψη μετά τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις από την ΕΚΤ και την ΕΒΑ (Εποπτική Τραπεζική Αρχή) για την ανθεκτικότητα του τραπεζικού τομέα, τη στιγμή που οι επενδυτές περιμένουν μία λιγότερο επιθετική νομισματική πολιτική από την Φέντεραλ Ριζέρβ στην αυριανή της συνεδρίαση. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε 1,3%, διευρύνοντας τα κέρδη του από τη στιγμή που κατάφερε να καλύψει τις αρχικές του απώλειες.  

Οι δείκτες με ιδιαίτερη έκθεση στις τράπεζες IBEX της Μαδρίτης και FTSE MIB του Μιλάνου ενισχύθηκαν 2,5% έκαστος, ξεπερνώντας σε επιδόσεις την υπόλοιπη αγορά. 

Ο γερμανικός DAX κέρδισε 1,75%, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε άνοδο 1,4%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,8%.

Tα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στη συνεδρίαση της Fed με τους περισσότερους traders να αναμένουν επιτοκιακή αύξηση των 25 μονάδων βάσης και όχι παύση των αυξήσεων. 

«Η Fed αναμένεται να στείλει το μήνυμα ότι δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει το έργο της, αλλά ότι δεν χρειάζεται παράλληλα να προχωρήσει τόσο γρήγορα όσο το προηγούμενο διάστημα», αναφέρει ο Κρις Μπότσμπ, αναλυτής της IG Group. 

Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε 3,8%, με τις ελβετικές τράπεζες Credit Suisse και UBS να αυξάνονται 7,3% και 12,1% αντίστοιχα. 

Ωστόσο, από τις αρχές Μαρτίου έως σήμερα ο δείκτης τραπεζικών μετοχών υποχωρεί 12,7% – παρουσιάζοντας τον κλάδο με την χειρότερη επίδοση αυτό το μήνα – καθώς η κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank σε συνδυασμό με τα προβλήματα της Credit Suisse πυροδότησαν έντονες ανησυχίες στον ευρύτερο τραπεζικό κλάδο. 

Από τις υπόλοιπες μετοχές, αυτή της RWE ενισχύθηκε 1,4% από τη στιγμή που η μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφελείας στη Γερμανία δεσμεύθηκε να καταβάλει υψηλότερο μέρισμα και να προχωρήσει σε περισσότερες επενδύσεις για να επεκτείνει τις δραστηριότητές σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News