Business & Finance Δευτέρα 20/03/2023, 10:37
ΑΓΟΡΕΣ

Στο κόκκινο ΧΑ και Ευρώπη μετά το deal της Credit Suisse – Βαριές απώλειες για τις τράπεζες

Στο κόκκινο ΧΑ και Ευρώπη μετά το deal της Credit Suisse – Βαριές απώλειες για τις τράπεζες

Στο κόκκινο άνοιξαν σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών αλλά και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την αβεβαιότητα σχετικά με τον τραπεζικό τομέα να εξακολουθεί να επικρατεί στις κινήσεις των επενδυτών, οι οποίοι προσπαθούν να «διαβάσουν» την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS.

Τα πρώτα λεπτά της σημερινής συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο Γενικός Δείκτης κατέγραφε πτώση 1,89% στις 1.000,91 μονάδες. Αντίστοιχες απώλειες κατέγραφαν οι δείκτες υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχωρούσε κατά 4,21%. Στο επίκεντρο των πωλήσεων βρίσκονται οι τραπεζικές μετοχές με τις Alpha, Πειραιώς και ΕΤΕ να σημειώνουν πτώση άνω του 5% και την Eurobank να υποχωρεί κατά 2,1%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατέγραφε απώλειες 0,8% λίγο μετά την έναρξη της σημερινής συνεδρίας, επεκτείνοντας την πτώση της προηγούμενης εβδομάδας που ήταν και η χειρότερη μέχρι στιγμής για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια φέτος. Ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχωρεί κατά 1,02% στις 14.618 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι κατά 0,8% στις 6.872 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημειώνει πτώση 1,02% στις 7.260 μονάδες. Ο ευρύτερος ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης STXE 600 υποχωρεί κατά 3,2% έχοντας φτάσει σε χαμηλό τριών μηνών. 

Η τιμή της μετοχής της Credit Suisse βουλιάζει καταγράφοντας πτώση 62,3% μετά από την ανακοίνωση της εξαγοράς από την UBS έναντι 3 δισ. ελβετικών φράγκων, στο πλαίσιο της συμφωνίας που ενορχήστρωσαν οι ελβετικές Αρχές την Κυριακή. Η μετοχή της UBS υποχωρεί κατά 8,8%. 

Οι επενδυτές αντιδρούν επίσης στα νέα πως τα ομόλογα Additional Tier 1 (AT1) της Credit Suisse, ονομαστική αξίας 17 δισ. δολαρίων, θα αποκτήσουν μηδενική αξία προκαλώντας αντιδράσεις από τους ομολογιούχους που πίστευαν πως είναι καλύτερα προστατευμένοι από τους μετόχους. 

Στο πλαίσιο της συμφωνίας εξαγοράς, οι μέτοχοι της Credit Suisse παίρνουν 3,3 δισ. δολάρια, όμως η αξία των ύψους 17 δισ. δολαρίων AT1s της τράπεζας αφανίζεται. Το σοκ στην αγορά των AT1s, ύψους 275 δισ. δολαρίων, έχει διπλές προεκτάσεις για τις τράπεζες: Πρώτον «παγώνει» την αγορά για νέα AT1s και άρα αυξάνει το κόστος χρηματοδότησης τουλάχιστον για τις πιο ριψοκίνδυνες τράπεζες και δεύτερον δημιουργεί καχυποψία, καθώς δεν είναι γνωστό αυτή τη στιγμή ποια μπορεί να είναι η έκθεση των τραπεζών σε αυτά τα ομόλογα.

Απώλειες στην Ασία 

Με σημαντικές απώλειες αντέδρασαν νωρίτερα οι ασιατικές αγορές στην είδηση της εξαγοράς της Credit Suisse από τη UBS.

Ο δείκτης Hang Seng χάνει πάνω από 3%, με τον Hang Seng Tech να σημειώνει απώλειες 3,37%.

Ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 0,2%, ενώ ο Shenzhen Component ενισχύεται κατά 0,23%.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 υποχώρησε κατά 1,38% και έκλεισε στις 6.898,5 μονάδες.

Ο Nikkei 225 στην Ιαπωνία σημείωσε απώλειες 1,42%, στις 26.945,67 μονάδες και ο Topix υποχώρησε κατά 1,54% στις 1.929,3 μονάδες.

Στη Ν. Κορέα, ο Kospi υποχώρησε κατά 0,69% στις 2.379,2 μονάδες.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Γιατί το deal της Credit Suisse πλήττει τις άλλες τράπεζες – Σοκ σε μία αγορά 275 δισ. δολαρίων

Έκλεισε η εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS

Ξεκίνησε από τους σιδηρόδρομους, την εμπιστεύτηκαν οι πλούσιοι του κόσμου: Τέλος εποχής για μια τράπεζα 167 ετών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News