Business & Finance Δευτέρα 20/03/2023, 20:01
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Άνοδος μετά από έντονη μεταβλητότητα

Ευρωπαϊκές μετοχές: Άνοδος μετά από έντονη μεταβλητότητα

Οι ευρωπαϊκές μετοχές αντέστρεψαν τις αρχικές τους απώλειες και έκλεισαν με άνοδο, καθώς ανέκαμψαν οι τραπεζικές μετοχές από το αρχικό χαμηλό τριών μηνών. Aυτό ωστόσο που χαρακτήρισε τη σημερινή συνεδρίαση ήταν η έντονη μεταβλητότητα με φόντο τις ανησυχίες για την κατάσταση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.  

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε 1%, αφού όμως αρχικά είχε απωλέσει περίπου 2% της αξίας του. 

Οι τραπεζικές μετοχές ενισχύθηκαν 1,3%, αφού πέρασε η αρχική αρνητική αντίδραση, καθώς η υποστηριζόμενη από το κράτος εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS έβαλε τέλος σε μία πηγή ανησυχίας για τον παγκόσμιο τραπεζικό τομέα. 

«Το γεγονός ότι η εξαγορά της UBS συνέβη τόσο γρήγορα και τόσο ξαφνικά, ότι η τράπεζα δεν κατέρρευσε και ότι η διάσωση ονομάστηκε εξαγορά όλα αυτά έκαναν τις αγορές να νοιώσουν λίγο καλύτερα για την κατάσταση στον τραπεζικό τομέα», ανέφερε ο Ντάνι Χιούσον, επικεφαλής χρηματοοικονομικών αναλύσεων της AJ Bell. 

Η μετοχή της Credit Suisse ενισχύθηκε 55,7% από τη στιγμή που η UBS θα πληρώσει 3,3 δισ.δολάρια για την εξαγορά της ελβετικής ανταγωνίστριάς της, αναλαμβάνοντας ζημίες έως και 5,4 δισ.δολαρίων. 

Η μετοχή της UBS ενισχύθηκε 1,3% αφού υποχώρησε 16% στην αρχή της συνεδρίασης. Αντίστοιχα, οι δείκτες IBEX και FTSE MIB στη Μαδρίτη και στο Μιλάνο, που έχουν μεγάλο άνοιγμα στις τράπεζες, ενισχύθηκαν 1,3% και 1,6% ξεπερνώντας σε επίδοση τις υπόλοιπες χρηματιστηριακές αγορές.

Ο γερμανικός DAX ολοκλήρωσε με άνοδο 1,15%, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε κατά 1,3%, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που σημείωσε άνοδο 0,9%. 

Οι επενδυτές εξακολουθούν να είναι ανήσυχοι από την είδηση ότι οι κάτοχοι ομολόγων ΑΤ1 αξίας 17,3 δισ.δολαρίων θα δουν την αξία των ομολόγων τους να μηδενίζεται, εξοργίζοντας ορισμένους επενδυτές που θεωρούσαν ότι θα ήταν καλύτερα προστατευμένοι από τους μετόχους. 

Ο κλάδος εξόρυξης μετάλλων καθοδήγησε τα κέρδη καταγράφοντας άνοδο 2,8% και ακολουθώντας την τιμή του χαλκού, εν μέσω ενδείξεων για αυξημένη ζήτηση από την Κίνα. 

Όλα τα βλέμματα είναι τώρα στραμμένα στην Φέντεραλ Ριζέρβ, που ολοκληρώνει την Τετάρτη τη συνεδρίασή της, με τους συναλλασσομένους να εμφανίζονται διχασμένοι για το εάν τελικά η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης ή θα τα διατηρήσει αμετάβλητα. 

Ο δείκτης STOXX 600, που καταγράφει κέρδη 10% από τις αρχές του έτους έως σήμερα, ενισχύεται μόλις 3,7% αυτό το μήνα. 

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News