Business & Finance Παρασκευή 17/03/2023, 20:21
ΑΓΟΡΕΣ

«Βαθύ κόκκινο» για τις ευρωπαϊκές αγορές – Η «ανάσα ζωής» των τραπεζών δεν είναι αρκετή

«Βαθύ κόκκινο» για τις ευρωπαϊκές αγορές – Η «ανάσα ζωής» των τραπεζών δεν είναι αρκετή

Στο «κόκκινο» έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές με φόντο το σκηνικό τρόμου που εξακολουθεί να ξεδιπλώνεται σε αργή κίνηση στον τραπεζικό τομέα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, καθώς τα μέχρι τώρα μέτρα στήριξης δεν φαίνεται να πείθουν τους επενδυτές. 

Μία κατηγορία ομολόγων της Credit Suisse στέλνει προειδοποιητικά σήματα ότι η «ανάσα ζωής» που έλαβε από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας ενδεχομένως να μην είναι αρκετή για να σταθεροποιήσει τον πιστωτικό κολοσσό. 

H εταιρεία συμμετοχών της τράπεζας διακρατεί εγγυημένα ομόλογα αξίας 76 δισ. φράγκων (82 δισ.δολαρίων) και κάποιους άλλους τίτλους στην κατηγορία Tier 1 που διαπραγματεύονται τώρα σε προβληματικά επίπεδα. Εάν η ρυθμιστική αρχή παρέμβει αυτή τη στιγμή για να προστατεύσει τους καταθέτες της Credit Suisse , τότε η αξία των τίτλων αυτών θα απομειωθεί, ενώ τα εγγυημένα ομόλογα θα μπορούσαν να μετατραπούν σε μετοχές. 

Τα εγγυημένα ομόλογα εισήχθησαν από τις ευρωπαϊκές και ελβετικές αρχές μετά την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη ώστε να διασφαλιστεί ότι οι φορολογούμενοι δεν θα επιβαρυνθούν με τη διάσωση της τράπεζας προτού πρώτα επωμιστούν μέρος του βάρους οι επενδυτές. 

«Οι τιμές ομολόγων της Credit Suisse υποδηλώνουν ότι υπάρχει πιθανότητα για κάποια μορφή εκκαθάρισης, εξέλιξη που θα μπορούσε να πυροδοτήσει ζημίες στους ομολογιούχους», αναφέρει αναλυτής του Bloomberg Intelligence. 

CS HoldCo Debt Takes Beating Compared to OpCo
 
 

Σε καθοδική πορεία και οι μετοχές της Credit Suisse ολοκληρώντας μία καταιγιστική εβδομάδα στη διάρκεια της οποίας η μετοχή του πιστωτικού ομίλου βούλιαξε 25% και οι τιμές των ομολόγων του υποχώρησαν σε προβληματικά επίπεδα. Αντίστοιχα, το κόστος ασφάλισης χρέους έναντι στάσης πληρωμών εκτινάχθηκε ξανά σήμερα γύρω στις 3.000 μονάδες βάσης. Η τράπεζα όπως και η ανταγωνίστριά της UBS αντιτίθενται σε μία αναγκαστική συγχώνευση, παρότι το σενάριο αυτό προγραμματίζεται από την ελβετική κυβέρνηση, σύμφωνα με το Bloomberg. 

Μία διάσωση της Credit Suisse ενδεχομένως να κριθεί αναγκαία εάν η ρευστότητα της τράπεζας αποδειχθεί ανεπαρκής ή εάν η ελβετική κυβέρνηση απαιτήσει μία άμεση λύση για να προστατεύσει τις ελβετικές τραπεζικές δραστηριότητες που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε διάσπαση του ομίλου, σύμφωνα με το Bloomberg Economics. 

Στο «κόκκινο» οι ευρωπαϊκές μετοχές

Οι ευρωπαϊκές μετοχές δεν κατάφεραν να διατηρήσουν τα αρχικά κέρδη τους, καταγράφοντας την χειρότερη εβδομαδιαία πτώση στη διάρκεια των τελευταίων πέντε μηνών, καθώς τα μέτρα στήριξης από τις ρυθμιστικές αρχές σε ΗΠΑ και Ευρώπη δεν κατάφεραν να απομακρύνουν τις ανησυχίες για μία νέα χρηματοπιστωτική κρίση. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε τη συνεδρίαση με πτώση 1,3%, δεχόμενος πιέσεις από τράπεζες, ασφαλιστικές και εταιρείες παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Στην εβδομάδα ο πανευρωπαϊκός δείκτης έχασε 3,99% της αξίας του, ενώ ο τραπεζικός κλάδος βυθίστηκε κατά 12% στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση του εδώ και έναν χρόνο. 

Ο δείκτης τραπεζικών μετοχών απώλεσε 2,6% της αξίας του, με τις HSCB, BNP Paribas, Allianz και UBS να παρουσιάζουν πτώση μεταξύ 1% και 3%. Η Credit Suisse απώλεσε τα αρχικά κέρδη της, υποχωρώντας 8%, μετά την άνοδο 19% στη συνεδρίαση της Πέμπτης. 

«Οι κεντρικές τράπεζες έπραξαν το σωστό προβαίνοντας σε μέτρα στήριξης…θα χρειαστεί κάποιος τρόπος έως ότου ομαλοποιηθεί η κατάσταση», αναφέρει ο Τζέφρι Κλέιντοπ, στρατηγικός αναλυτής της Charles Schwab & Co. 

Στα επιμέρους ταμπλό, οι δείκτης IBEX και FTSE MIB σε Μαδρίτη και Μιλάνο με απώλειες 2%, γνώρισαν την χειρότερη εβδομαδιαία πτώση σε διάρκεια έτους και εννέα μηνών αντίστοιχα. Στη συνεδρίαση, οι δείκτες υποχώρησαν 1,9% και 1,65% αντίστοιχα. 

Ο γερμανικός DAX έχασε 1,33% της αξίας του, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε πτώση 1,33%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,01%.

 

moneyreview.gr 

 

Διαβάστε επίσης:

Societe Generale: Έρχεται νέα κρίση σε τράπεζες και χρέη; Ποιες χώρες κινδυνεύουν περισσότερο

UBS: Τι πραγματικά συμβαίνει με τις τράπεζες – Τα 3 πράγματα που πρέπει να ξέρετε

ING για SVB: Ομοιότητες και διαφορές με την χρηματοοικονομική κρίση του 2008

 

 

 
 
 
 
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News