Business & Finance Τρίτη 7/03/2023, 19:43
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Στην χειρότερη ημερήσια πτώση σε διάρκεια 15μέρου

Ευρωπαϊκές μετοχές: Στην χειρότερη ημερήσια πτώση σε διάρκεια 15μέρου

Οι ευρωπαϊκές μετοχές γνώρισαν την χειρότερη ημερήσια πτώση σε διάρκεια δύο εβδομάδων, καθώς οι επενδυτές επαναφέρουν στο τραπέζι το σενάριο της επιτοκιακής αύξησης των 50 μονάδων βάσης από την Φέντεραλ Ριζέρβ μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Τζερόμ Πάουελ. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση 0,8%, με το real estate και την τεχνολογία να υφίστανται το μεγαλύτερο πλήγμα.

Η Fed μπορεί να χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια περισσότερο του αναμενομένου και προετοιμάζεται για μεγαλύτερες κινήσεις εάν τα επικείμενα στατιστικά στοιχεία απαιτήσουν πιο αυστηρά μέτρα για τον έλεγχο του πληθωρισμού, είπε ο Πάουελ στην επιτροπή τραπεζικών υποθέσεων της Γερουσίας. 

«Οι αγορές επανεξετάζουν τις προοπτικές για τα επιτόκια. Οι οικονομίες αποδεικνύονται πιο ανθεκτικές μέχρι στιγμής φέτος, αυτό είναι μεν θετικό για την ανάπτυξη, αρνητικό όμως για τις πληθωριστικές πιέσεις», αναφέρει ο Πάτρικ Άρμστρονγκ, επικεφαλής επενδύσεων της Plurimi Wealth. 

Tην ίδια στιγμή, έρευνα της ΕΚΤ έδειξε μεν ότι οι πληθωριστικές προσδοκίες μεταξύ των καταναλωτών της Ευρωζώνης υποχώρησαν τον Ιανουάριο, όμως οι μισθολογικές πιέσεις συνέχισαν ανοδικά, πυροδοτώντας ανησυχίες ότι οι αυξήσεις των μισθών θα υπονομεύσουν τις προσπάθειες για έλεγχο των τιμών.

Οικονομολόγοι της Citigroup αναμένουν ότι η EKT θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης στις συνεδριάσεις του Μαρτίου και του Μαίου, ανεβάζοντας το βασικό επιτόκιο καταθέσεων στο 4% έως τον Ιούλιο.  

Παρ΄όλα αυτά, οι ευρωπαϊκές μετοχές είχαν μέχρι στιγμής ένα ισχυρό ξεκίνημα έτους, με κέρδη 8,4%, χάρη στις βελτιωμένες οικονομικές προοπτικές και τα καλύτερα του αναμενομένου εταιρικά κέρδη, ξεπερνώντας σε επιδόσεις τις αμερικανικές μετοχές. 

Από τις 238 εισηγμένες στο δείκτη STOXX 600 επιχειρήσεις που έχουν ανακοινώσει κέρδη στο τέταρτο τρίμηνο του 2022, το 59,2% έχουν ξεπεράσει τις προβλέψεις, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv. 

Από τις μετοχές, ο όμιλος πολυτελών ειδών LVMH που έχει μεγάλη έκθεση στην κινεζική αγορά υποχώρησε 1,1%, στον απόηχο των εξασθημένων στοιχείων για το κινεζικό εμπόριο. 

Στα επιμέρους ταμπλό, o FTSE 100 έκλεισε με απώλειες 0,13%, ο DAX στην Φρανκφούρτη υποχώρησε 0,6%, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι κατά 0,46%. Στην ευρωπεριφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχώρησε 0,67% και ο IBEX στη Μαδρίτη κατέγραψε απώλειες περίπου 1%.

 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News