Business & Finance Πέμπτη 23/02/2023, 19:55
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Θετικό γύρισμα με στήριγμα από τεχνολογία και τράπεζες

Ευρωπαϊκές μετοχές: Θετικό γύρισμα με στήριγμα από τεχνολογία και τράπεζες

Σε άνοδο γύρισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές μετά από δύο διαδοχικές καθοδικές συνεδριάσεις, βρίσκοντας στήριγμα στη δυναμική του χρηματοοικονομικού κλάδου και στη θετική καθοδήγηση ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Την ίδια στιγμή, οι ενθαρρυντικές προβλέψεις της Nvidia στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού πυροδότησαν ράλι στις μετοχές του κλάδου επεξεργαστών. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε οριακά 0,1%. Οι τράπεζες κατέγραψαν κέρδη 0,9%, ενώ οι ασφαλιστικές 0,3%. Ξεχώρισε η μετοχή της AXA με κέρδη 3,2%, από τη στιγμή που ο γαλλικός ασφαλιστικός όμιλος αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις του για το 2023 και ανακοίνωσε πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών, παρότι ανακοίνωσε μικρότερα του αναμενομένου κέρδη για ολόκληρη την οικονομική χρήση του. 

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που έδειξαν μία μικρή ανοδική αναθεώρηση από την πρώτη ανάγνωση του Ιανουαρίου, δεν επηρέασαν ιδιαίτερα την αγορά μετοχών. Ο ιδιαίτερα ευαίσθητος στις επιτοκιακές αυξήσεις τεχνολογικός κλάδος ενισχύθηκε 0,4% με τους κατασκευαστές τσιπ, από ASM International έως Aixtron να καταγράφουν κέρδη από 0,4% έως 1,2%.  

Αναλυτές της AXS Investments εκτιμούν ότι η βραχυπρόθεσμη ζήτηση για τσιπ θα ενισχυθεί χάρη στη νέα κούρσα ανταγωνισμού που έχει ήδη ξεκινήσει στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης. Παρ΄όλα αυτά, εξακολουθούν να υφίστανται οι ανησυχίες για περαιτέρω επιτοκιακές αυξήσεις από τις κορυφαίες κεντρικές τράπεζες, ειδικά μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της Fed το βράδυ της Τετάρτης. 

Πάντως, ο δείκτης STOXX 600 εξακολουθεί να καταγράφει κέρδη 9% από τις αρχές του έτους έως σήμερα, κέρδη υπερδιπλάσια από τα αντίστοιχα 3,9% του S&P 500. H ευρωπαϊκή οικονομίας έχει ωφεληθεί από τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, τις ελπίδες ότι θα αποφύγει την ύφεση και τις προοπτικές που δημιουργεί το άνοιγμα της Κίνας. 

Αξιοσημείωτη και η άνοδος της μετοχής της Rolls-Royce, κατά 23,7%, από τη στιγμή που ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας προέβλεψε μεγαλύτερη αύξηση των κερδών το 2023. Κατά 1% αυξήθηκαν και οι μετοχές του κλάδου αυτοκινήτων, με τη Stellantis να ενισχύεται κατά 3,6%. 

Από τα επιμέρους χρηματιστηριακά ταμπλό, ο DAX στην Φρανκφούρτη ενισχύθηκε 0,49%, ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε άνοδο 0,25%, ενώ αντίθετα ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε 0,29%. Με κέρδη 0,64% κινήθηκε ο δείκτης IBEX στη Μαδρίτη. 

 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News