Business & Finance Παρασκευή 3/03/2023, 20:38
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Κέρδη 1,4% την εβδομάδα – Ξεχώρισε η Φρανκφούρτη

Ευρωπαϊκές μετοχές: Κέρδη 1,4% την εβδομάδα – Ξεχώρισε η Φρανκφούρτη

Με άνοδο έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στη σημερινή συνεδρίαση εν μέσω προσδοκιών ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα ακολουθήσει μία πιο συγκρατημένη προσέγγιση όσον αφορά στις επιτοκιακές αυξήσεις. Η προοπτική αυτή στήριξε τον τεχνολογικό κλάδο, ενώ οι μετοχές στον τομέα εξόρυξης μετάλλων συνέχισαν το ράλι εν μέσω προσδοκιών για ανάκαμψη της ζήτησης στην Κίνα.

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε 0,9%, ενώ οι ευαίσθητες ως προς τις επιτοκιακές αυξήσεις μετοχές τεχνολογίας κατέγραψαν κέρδη 1,8%.  

Ο διοικητής της περιφερειακής κεντρικής τράπεζας της Ατλάντα, Ράφαελ Μπόστικ, τάχθηκε υπέρ μίας σταθερής αλλά αργής αύξησης των επιτοκίων και παύση έως τα μέσα ή τέλη καλοκαιριού. 

Οι μετοχές στον κλάδο εξόρυξης μετάλλων ενισχύθηκαν 2,2% στην προοπτική ότι το άνοιγμα της κινεζικής οικονομίας θα σημάνει αύξηση της ζήτησης. 

Ο δείκτης εξόρυξης μετάλλων ενισχύθηκε περισσότερο από 7% στη διάρκεια της εβδομάδας, στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από το Μάιο του 2021 υποσκελίζοντας τις επιδόσεις άλλων κλάδων, όπως κοινής ωφελείας, real estate και υγείας. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 κατέγραψε κέρδη 1,4% για την εβδομάδα. 

Από τους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε 1,64% στις 15.578 μονάδες, καθώς η μετοχή της VW έκανε άλμα άνω του 10%, χάρη στις απρόσμενα ισχυρές προβλέψεις της για τις πωλήσεις του 2023, ενώ στη Γαλλία ο CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,88%. Στη Βρετανία ο FTSE 100 σημείωσε οριακή άνοδο, ενώ στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε κατά 1,56% και ο ισπανικός IBEX κέρδισε 1,47%. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News