Business & Finance Τετάρτη 1/03/2023, 20:15
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Στο «κόκκινο» μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Γερμανία

Ευρωπαϊκές μετοχές: Στο «κόκκινο» μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Γερμανία

πτώση έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στην πρώτη συνεδρίαση του Μαρτίου, χάνοντας τα αρχικά κέρδη τους στον απόηχο των στοιχείων που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στη Γερμανία παρουσίασε ξανά άνοδο τον Φεβρουάριο. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 0,7%, παρά την άνοδο που παρουσίαζε στην αρχή της συνεδρίασης βρίσκοντας προσωρινό στήριγμα στα ιδιαίτερα ενθαρρυντικά στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα, που εκτοξεύθηκε τον Φεβρουάριο στο υψηλότερο επίπεδο από το 2012. Οι μετοχές εξόρυξης μετάλλων ενισχύθηκαν 2,2%, ενώ αντίθετα ο κλάδος κοινής ωφελείας σημείωσε πτώση 2,6%. 

Η μετοχή του Euronext ήταν μεταξύ των μετοχών με την καλύτερη επίδοση, με κέρδη 5% από τη στιγμή που ανακοίνωσε ότι αποσύρει την προσφορά της ύψους 5,5 δισ.δολαρίων για την εξαγορά της επενδυτικής πλατφόρμας Allfunds. 

Από τους επιμέρους χρηματιστηριακούς δείκτης, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κατάφερε να διαφοροποιηθεί από το αρνητικό κλίμα της ημέρας και να σημειώσει άνοδο 0,49%, ο DAX στην Φρανκφούρτη υποχώρησε 0,39%, όπως επίσης και ο CAC 40 στο Παρίσι που κατέγραψε απώλειες 0,46%. Στην ευρωπεριφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχώρησε 0,59%, ενώ ο IBEX στη Μαδρίτη κατά 0,76%. 

Στο μέτωπο της οικονομίας, η παραγωγή του μεταποιητικού κλάδου στην Ευρωζώνη σταθεροποιήθηκε τον προηγούμενο μήνα, τερματίζοντας το καθοδικό σερί οκτώ μηνών. Ο επιμέρους δείκτης για την παραγωγή του μεταποιητικού κλάδου σκαρφάλωσε σε υψηλό εννέα μηνών τον Φεβρουάριο στο 50,1 από 48,9 τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της S&P Global. 

Η έρευνα έδειξε ότι η μεταποίηση σε Ιταλία (52), Ελλάδα (51,7), Ιρλανδία (51,3) και Ισπανία (50,7) εμφάνισε τη μεγαλύτερη βελτίωση τον προηγούμενο μήνα. Στον αντίποδα, η δραστηριότητα σε Γαλλία (47,4) και Γερμανία (46,3) συνέχισε να συρρικνώνεται.

 

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News