Business & Finance Σάββατο 18/02/2023, 09:47
ΑΓΟΡΕΣ

Γαλλία: Πρωτιά για το χρηματιστήριο του Παρισιού με «άρωμα» πολυτελών ειδών

Γαλλία: Πρωτιά για το χρηματιστήριο του Παρισιού με «άρωμα» πολυτελών ειδών

Οι γαλλικές μετοχές είναι ο αδιαμφισβήτητος νικητής του 2023 μέχρι στιγμής, με «όχημα» την τεράστια κεκτημένη ταχύτητα που υπάρχει πίσω από τους κορυφαίους ομίλους πολυτελών ειδών, όπως Kering και Hermes International.

O CAC 40 στο χρηματιστήριο του Παρισιού καταγράφει φέτος άνοδος 14%, ξεπερνώντας πολλούς άλλους χρηματιστηριακούς δείκτες και οδεύοντας προς νέα ύψη τα οποία θα ξεπεράσουν το ρεκόρ που κατέγραψε πέρυσι τον Ιανουάριο. Το «τρίο» των εταιρειών πολυτελών ειδών – οι δύο παραπάνω μαζί με την L’Oreal – εκπροσωπούν περισσότερο από το ένα-τρίτο των κερδών του δείκτη. Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι οι πωλήσεις και τα κέρδη θα κρατηθούν σε αυτά τα υψηλά μετά το άνοιγμα της Κίνας.  

Η LVMH έχει τη μεγαλύτερη συμβολή στα φετινά κέρδη του CAC 40

Οι μετοχές πολυτελών ειδών εκπροσωπούν το ένα-τρίτο των κερδών του δείκτη κατά 860 μονάδες

Source: Bloomberg

 

Οι μετοχές πολυτελών ειδών επιδεικνύουν αυτή ακριβώς την κεκτημένη ταχύτητα που είχαν δείξει οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες το 2021. 

Τα κέρδη του CAC 40 φέτος συμβαδίζουν με τα αντίστοιχα του Nasdaq 100, με τη ζήτηση για ένδυση, τσάντες, σαμπάνια, ρολόγια και αρώματα να σημαίνει ότι οι εταιρείες του χώρου ενδεχομένως να μην αντιμετωπίσουν δυσκολίες από τις αυξανόμενες τιμές και το υψηλό πληθωρισμό. 

Μένοντας κλεισμένοι στο σπίτι εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων του Πεκίνου κατά του Covid 19, οι Κινέζοι καταναλωτές αποταμίευσαν το ένα-τρίτο του εισοδήματός τους πέρυσι, βάζοντας στην άκρη 17,8 τρισ.γιουάν (2,6 τρισ.δολάρια), τα οποία οι επενδυτές ευελπιστούν ότι θα χρησιμοποιηθούν και για την αγορά, μεταξύ άλλων, πολυτελών ειδών. 

«Η ζήτηση για πολυτελή είδη δεν έχει επηρεαστεί σημαντικά από την πίεση του υψηλού πληθωρισμού σε αντίθεση με την κατανάλωση των υπόλοιπων αγαθών, καθώς τα πιο εύπορα νοικοκυριά έχουν ευνοηθεί από την αύξηση του πλούτου τους τα τελευταία χρόνια», σημειώνει ο Έντμουντ Σινγκ Edmund Shing της BNP Paribas Wealth Management.

Tech Is Not the Big Growth Story | Luxury stocks have outpaced tech on China reopening
 
 

Πέραν των μετοχών πολυτελών ειδών, και οι εταιρείες στον χώρο της βιομηχανίας, Schneider Electric – που έχει επίσης ευνοηθεί από το άνοιγμα της Κίνας – και η Air Liquide έχουν συμβάλει σημαντικά σε αυτή την άνοδο, όπως επίσης και η κατασκευάστρια Vinci. Οι μετοχές του χρηματοοικονομικού τομέα έχουν βαρύτητα 10% στο δείκτη, ενώ οι τρεις του τράπεζες, μεταξύ των οποίων η BNP Paribas, έχουν αυξηθεί 19%. 

Ο τραπεζικός κλάδος της Γαλλίας είναι ιδιαίτερα ελκυστικός λαμβάνοντας υπόψη τις χαμηλές αποτιμήσεις του και τα αυξανόμενα επιτόκια, λέει ο Κέιβιν Τοζέ, μέλος της επενδυτικής κοινότητας Carmignac Gestion στο Παρίσι.

Ακόμη και μετά τα φετινά κέρδη, ο CAC διαπραγματεύεται σε επίπεδα χαμηλότερα 13 φορές τα προσδοκώμενα κέρδη, κάτω από το μέσο όρο 14 της τελευταίας δεκαετίας, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχουν περιθώριο για συνέχιση των κερδών. 

Οι επενδυτές αποτιμούν τις LVMH και Hermes πάνω από το μέσο πολλαπλάσιο της τελευταίας 10ετίας, ενώ την Kering σύμφωνα με το μέσο όρο. Αναλυτές βλέπουν σχετικά μικρή άνοδο για τις εταιρείες αυτές – για τη μετοχή της LVMH δίδουν μία αύξηση 4,4% για το επόμενο έτος, για την Kering 5,7%, ενώ για την Hermes προβλέπουν πτώση 9,6%. 

Analyst Targets Falling Behind | Consensus has never seen that much downside for luxury stocks
 
 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Πιο ακριβά τα πολυτελή ρολόγια – Η Omega στα χνάρια της Rolex

Μεταχειρισμένα Rolex: Επένδυση για Millennials και Gen Z

BofA: Βλέπει πτώση 20% και μετά άνοδο 20% στις ευρωπαϊκές αγορές

 
 
 
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News