Business & Finance Σάββατο 18/02/2023, 07:20
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Η αντιφατική εικόνα που δίδουν οι μετοχές

Wall Street: Η αντιφατική εικόνα που δίδουν οι μετοχές

Η αγορά ομολόγων πήρε εν τέλει το μήνυμα της Φέντεραλ Ριζέρβ για τα επιτόκια, σε αντίθεση με τους επενδυτές στην αγορά μετοχών που συνεχίζουν να το αγνοούν κατά το μεγαλύτερο μέρος του. 

Ενώ το κλίμα επιδεινώθηκε στο δεύτερο μισό της εβδομάδας, οι μετοχές εξακολουθούν να μην λαμβάνουν ως επί το πλείστον υπόψη τους το ένα και μοναδικό πράγμα που αποδείχθηκε «αχίλλειος πτέρνα» των προηγούμενων ράλι: οι αυξήσεις των επιτοκίων.  

Με αξιωματούχους της Fed να απειλούν με συνεχιζόμενες επιτοκιακές αυξήσεις μετά τα τελευταία οικονομικά στατιστικά, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έκαναν νέο άλμα και οι traders αναεώρησαν ανοδικά τις προβλέψεις τους για το τερματικό επιτόκιο. Ωστόσο, ο S&P 500 έκλεισε την εβδομάδα με πτώση μόλις 0,3% και ο Nasdaq με κέρδη 0,4% καθώς οι κατ΄εξακολούθηση χαλαρές χρηματοοικονομικές συνθήκες αναιρούν την πιο επιθετική πολιτική σύσφιγξης εδώ και μία γενιά. 

Η απότομη αναπροσαρμογή των διετών κρατικών ομολόγων θα μπορούσε να υποδηλώσει μία πτώση 5% έως 10% για το Nasdaq και μεγαλύτερη μεταβλητότητα για τις μετοχές τεχνολογίας, σύμφωνα με τον Μάρκο Κολάνοβιτς της JPMorgan Chase & Co. 

Ωστόσο, οι ανθεκτικές ακόμη μετοχές αποκλίνουν από την πτωτική πορεία των τιμών των ομολόγων, σε μία εν δυνάμει μη βιώσιμη πορεία. Αυτό θα μπορούσε να σημάνει αρνητικά νέα για τους διαχειριστές αντισταθμιστικών ταμείων που έχουν ποντάρει σε μετοχές τεχνολογίας τις τελευταίες δύο εβδομάδες. 

«Ο βασικός κίνδυνος είναι μία επανάληψη των όσων συνέβησαν πέρυσι. Εάν υπάρχει υψηλός κίνδυνος πληθωρισμού και μεγάλη μεταβλητότητα σε μακροοοικονομικό επίπεδο, τότε μετοχές και ομολόγα θα συγχρονιστούν στην πτώση. Και αυτή είναι η βασική ανησυχία για μας», ανέφερε ο Κρίστιαν Μίλερ-Γκλισμαν της Goldman Sachs. 

Stocks Hang Tough Amid Hawkish Fed | Tech stocks eke out weekly gain
 
 

Μέχρι στιγμής και τα δύο ενεργητικά κινούνται σαν να μην υπάρχει πρόβλημα. Σημείωσαν ράλι στην αρχή του έτους, χάρη στα ισχυρά στοιχεία για τις προσλήψεις στην αγορά εργασίας, την αγορά στέγης και τις πωλήσεις λιανικής παρά τις επιθετικές δηλώσεις αξιωματούχων της Fed. Βέβαια, οι μετοχές είναι αξιοσημείωτα στάσιμες τον Φεβρουάριο, μετά τον καλύτερο Ιανουάριο που γνώρισαν σε διάρκεια δύο δεκαετιών. 

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν αρχίσει να φαίνονται ρωγμές στο ράλι των μετοχών. Ο δείκτης τεχνολογίας τερμάτισε την εβδομάδα με διήμερη πτώση 2,6%. Και το πιο ριψοκίνδυνο μέρος της αγοράς πιστώσεων έδειξε μικρά σημάδια πιέσεων. 

Υπερβολικά καλά στοιχεία θα αποδειχθούν πρόβλημα, ειδικά εάν η ανθεκτικότητα των χρηματοοικονομικών αγορών ιδωθεί ως παράγοντας που συγκρατεί τις δαπάνες των καταναλωτών. Οι επενδυτές στην αγορά μετοχών έχουν προετοιμαστεί για ένα σενάριο όπου η ανάπτυξη θα παραμένει ανθεκτική και ο πληθωρισμός θα αποθερμαίνεται με γρήγορο ρυθμό στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Ο Μίλερ-Γκλίσμαν της Goldman θεωρεί ότι αυτή η άποψη είναι εσφαλμένη. Οι οικονομολόγοι της τράπεζας εκτιμούν ότι η Fed μπορεί να επιτύχει μία ομαλή προσγείωση. 

«Εάν όμως η Fed προχωρήσει σε περαιτέρω αυξήσεις, τότε μπορεί να υπάρξει μία απότομη προσγείωση. Η αγορά δεν το έχει προεξοφλήσει γιατί είναι αρκετά αισιόδοξη», επισημαίνει ο αναλυτής της Goldman. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Τρίτη εβδομάδα απωλειών για τον Dow – Mεικτά πρόσημα

Ευρωπαϊκές μετοχές: Με κέρδη 1,4% η εβδομάδα, παρά τις σημερινές απώλειες

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ξεπέρασε και τις 1.100 μονάδες – Νέο υψηλό οκταετίας 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News