Business & Finance Τρίτη 14/02/2023, 17:29
ΑΓΟΡΕΣ

Αλλαγή προς θετικό πρόσημο στη Wall Street

Αλλαγή προς θετικό πρόσημο στη Wall Street

Αλλαγή πορείας έκανε η Wall Street λίγη ώρα μετά το άνοιγμα της συνεδρίασης, καθώς οι επενδυτές φαίνεται να αξιολόγησαν θετικά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, που ανακοινώθηκαν νωρίτερα. Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε ελαφρώς υψηλότερα από τις εκτιμήσεις, στο 6,4%, δείχνοντας αφενός ότι συνεχίζεται η επιβράδυνση, αφετέρου ότι η Fed κατά πάσα πιθανότητα θα μειώσει τον ρυθμό των επιτοκιακών αυξήσεων.

Περίπου μία ώρα μετά το άνοιγμα των αμερικανικών χρηματιστηρίων, ο Dow Jones ανεβαίνει κατά περίπου 41 μονάδες ή 0,12%, ο S&P 500 κατά +0,39% και ο Nasdaq κατά 0,7%. Προηγουμένως η Wall Street παρουσίαζε απώλειες.

Στο πλαίσιο δημοσκόπησης του Dow Jones, οι οικονομολόγοι εκτιμούσαν ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωνόταν στο 6,2%, αλλά συνολικά τα στοιχεία σχηματίζουν καλύτερη εικόνα από το προσδοκώμενο. Βέβαια, παρότι ο ρυθμός μεταβολής των τιμών δείχνει επιβράδυνση, ελλοχεύει ακόμη κίνδυνος συρρίκνωσης της αμερικανικής οικονομίας φέτος.

Ειδικότερα, εξαιρώντας τα τρόφιμα και την ενέργεια, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 5,6% σε ετήσια βάση. Οι τιμές ενέργειας αυξήθηκαν κατά 8,7% και τα τρόφιμα κατά 10,1%.

Η Fed από την πλευρά της, η οποία από τον Μάρτιο του 2022 έχει ανεβάσει το επιτόκιο αναφοράς κατά 450 μονάδες βάσης σε εύρος 4,50-4,75%, αναμένεται να επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων. Ωστόσο, μέχρι ο πληθωρισμός να υποχωρήσει στον στόχο του 2% μένει ακόμη πολύς δρόμος, όπως κατέστησε σαφές ο πρόεδρος της Τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ σε ομιλία του την περασμένη εβδομάδα.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Στο 6,4% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο

ΗΠΑ: Τα οικονομικά στοιχεία λένε τη μισή μόνο αλήθεια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News