Business & Finance Πέμπτη 9/02/2023, 20:08
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Άνοδος για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση – Υψηλό έτους για τον DAX

Ευρωπαϊκές μετοχές: Άνοδος για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση – Υψηλό έτους για τον DAX

Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές μετοχές για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση, καθώς η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στη Γερμανία και τα πιο θετικά απ΄ό,τι αναμενόταν εταιρικά αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου του 2022 αντιστάθμισαν τις ανησυχίες για τις επιτοκιακές αυξήσεις και το ενδεχόμενο ύφεσης. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,6%, αφού άγγιξε υψηλό έτους στην αρχή της συνεδρίασης. Τη μεγαλύτερη ώθηση στο δείκτη έδωσε ο κλάδος βαριάς βιομηχανίας, χάρη στην άνοδο 6,7% της Siemens από τη στιγμή που η εταιρεία ανακοίνωσε καλύτερα του αναμενομένου κέρδη και αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις για τις πωλήσεις και την κερδοφορία. 

Η μετοχή της AstraZeneca ενισχύθηκε 4,1% από τη στιγμή που η βρετανική φαρμακοβιομηχανία προέβλεψε αυξημένους ρυθμούς ανάπτυξης το 2023 και το επόμενα χρόνια. Η Sweco, σουηδική εταιρεία κατασκευών και μηχανολογικού εξοπλισμού, «είδε» τη μετοχή της να ενισχύεται 15,6%, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των εταιρειών του δείκτη STOXX 600. 
 
Από κοντά και η Standard Chartered με άνοδο 11,4%, μετά τις φήμες για συνεχιζόμενο ενδιαφέρον από τη μεγαλύτερη τράπεζα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων First Abu Dhabi Bank. 

Στον αντίποδα, η μετοχή της Credit Suisse, που υποχώρησε 14,7% από τη στιγμή που ανακοίνωσε τις χειρότερες ετήσιες ζημίες από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. 

Aπό τα επιμέρους ταμπλό, ο DAX στην Φρανκφούρτη ενισχύθηκε 0,7%, κλείνοντας στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια έτους. O FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε με άνοδο 0,3%, αφού ενδοσυνεδριακά άγγιξε νέο ιστορικό υψηλό στις 7.949,57 μονάδες, στο τρίτο ρεκόρ που καταγράφει σε διάστημα μικρότερο της μίας εβδομάδας. Ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με άνοδο 0,96%. 

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κατέγραψε κέρδη 1,26%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύθηκε οριακά κατά 0,18%.

Να σημειωθεί ότι ο δείκτης STOXX 600 ενισχύεται από τις αρχές του έτους έως σήμερα 8,8%, περισσότερο από την αντίστοιχη άνοδο 7,5% του αμερικανικού S&P 500. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News