Business & Finance Τετάρτη 8/02/2023, 20:14
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Κέρδη, παρότι περιορίστηκαν, έφεραν οι δηλώσεις Πάουελ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Κέρδη, παρότι περιορίστηκαν, έφεραν οι δηλώσεις Πάουελ

Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στη σημερινή συνεδρίαση, χάρη στο θετικό αντίκτυπο των δηλώσεων του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, το βράδυ της Τρίτης που δεν ήταν και τόσο επιθετικές όσο θα αναμενόταν μετά τη δημοσίευση των ιδιαίτερα ισχυρών στοιχείων για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ την προηγούμενη Παρασκευή. 

Στήριγμα προσέφεραν τα θετικά αποτελέσματα από τις εταιρείες ενέργειας και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,3%, υπαναχωρώντας από το υψηλό εννέα μηνών που άγγιξε στην αρχή της συνεδρίασης. 

Τα σχόλια Πάουελ, ο οποίος επανέλαβε ότι η διαδικασία αποπληθωρισμού έχει ήδη ξεκνήσει, ερμηνεύθηκαν ως λιγότερο επιθετικά απ΄όσο περίμεναν οι αγορές, οι οποίες εξακολουθούν να εκδηλώνουν την έκπληξή τους από τα ιδιαίτερα δυναμικά στοιχεία για την απασχόληση Ιανουαρίου στις ΗΠΑ.  
      
«Αυτή τη στιγμή, οι επενδυτές φαίνεται να εστιάζουν περισσότερο στην παραδοχή Πάουελ ότι η διαδικασία αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού έχει ήδη αρχίσει παρά στις ανησυχίες του για τη δυναμική της αγοράς εργασίας», ανέφερε η Susannah Streeter, αναλύτρια της Hargreaves Lansdown. «Η Fed δεν είναι ακόμη έτοιμη να μειώσει τα επιτόκια. Ωστόσο, η ΕΚΤ είναι πιο επιθετική από όλες τις υπόλοιπες μεγάλες κεντρικές τράπεζες επειδή ο πληθωρισμός είναι μεγαλύτερο πρόβλημα για την Ευρωζώνη», αναφέρει ο Andrea Cicione, επικεφαλής στρατηγικής της TS Lombard.

Eπίσης, από τις 93 εισηγμένες στο δείκτη STOXX 600 επιχειρήσεις που έχουν ανακοινώσει μέχρι στιγμής αποτελέσματα για το τέταρτο τρίμηνο του 2022, περισσότερες από το ήμισυ έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες των αναλυτών, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.

Ο κλάδος ενέργειας, με κέρδη 1,7%, θεωρείται ο κορυφαίος νικητής της Ευρώπης, χάρη στην άνοδο 10,6% της μετοχής του φινλανδικού διυλιστηρίου Neste και τα κέρδη 6,8% της νορβηγικής Equinor. Επίσης, τα θετικά αποτελέσματα ώθησαν σε άνοδο 1,2% τις μετοχές των εταιρειών χημικών. 

Στον αντίποδα, η μετοχή της Societe Generale υποχώρησε 5% από τη στιγμή που η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας προειδοποίησε ότι οι προβλέψεις της για τα επισφαλή δάνεια έχουν πενταπλασιαστεί. 

Στα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX σημείωσε άνοδο 0,60%, ο γαλλικός CAC 40 έχασε 0,18%, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που έκλεισε στις 7.885 μονάδες με άνοδο 0,26%, ενώ μάλιστα σημείωσε ενδοσυνεδριακά και νέο ιστορικό υψηλό στις 7.925.

Παρόμοια είναι η εικόνα και στις αγορές της περιφέρειας, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB έκλεισε στις 27.160 μονάδες με άνοδο 0,15%, ενώ στην Ισπανία ο IBEX 35 σημείωσε κέρδη 0,60% στις 9.227 μονάδες.

 

moneyreview.gr

 
   

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News