Business & Finance Τρίτη 31/01/2023, 20:02
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Κέρδη 6,7% τον Ιανουάριο – Το καλύτερο ξεκίνημα έτους από το 2015

Ευρωπαϊκές μετοχές: Κέρδη 6,7% τον Ιανουάριο – Το καλύτερο ξεκίνημα έτους από το 2015

Με πτώση έκλεισε η τελευταία συνεδρίαση του Ιανουαρίου, καθώς οι επενδυτές ετοιμάζονται για νέο γύρο επιτοκιακών αυξήσεων από τις κορυφαίες κεντρικές τράπεζες. Ωστόσο, ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 κατέγραψε τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη για μήνα Ιανουάριο από το 2015. 

Ο δείκτης έκλεισε τη σημερινή συνεδρίαση με πτώση 0,2%, όμως σε μηνιαία βάση για τον Ιανουάριο ενισχύθηκε 6,7%, εν μέσω προσδοκιών για καλύτερα του αναμενομένου εταιρικά κέρδη και για περισσότερες ενδείξεις ως προς τις αντοχές της ευρωπαϊκής οικονομίας.

«Η Ευρώπη ευνοήθηκε ιδιαίτερα από τις ήπιες για την εποχή καιρικές συνθήκες, συνεπώς οι χειρότεροι φόβοι για την ενεργειακή κρίση, τουλάχιστον προς το παρόν, έχουν απομακρυνθεί», αναφέρει ο Steve Sosnick, στρατηγικός αναλυτής της Interactive Brokers. 

Oι επόμενες συνεδριάσεις θα αποτελέσουν ένα σημαντικό τεστ για τη συνέχιση του ράλι στις μετοχές στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, με την Φέντεραλ Ριζέρβ να αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες στη συνεδρίασή της που ολοκληρώνεται αύριο και την ΕΚΤ να έχει ήδη προεξοφληθεί μία αύξηση των 50 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση της Πέμπτης. 

Τα κέρδη των εισηγμένων στο δείκτη STOXX 600 αναμένεται να αυξηθούν 7,3% στο τέταρτο τρίμηνο, περίπου το ήμισυ του ρυθμού αύξησης που είχε προβλεφθεί στις αρχές Ιανουαρίου, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv. 

Ο κλάδος υγείας άσκησε σήμερα τις μεγαλύτερες πιέσεις στο δείκτη STOXX 600, κυρίως εξαιτίας της πτώσης της μετοχής της Novo Nordisk και της Roche Holding. Στον αντίποδα, η μετοχή της UniCredit η οποία ενισχύθηκε 12,3% αγγίζοντας υψηλό πενταμήνου αφού δεσμεύθηκε να επιστρέψει στους μετόχους 5,25 δισ.ευρώ από τα κέρδη του 2022, αφού ανακοίνωσε τριμηνιαία κέρδη ρεκόρ.

Τα κέρδη του επιμέρους ευρωπαϊκού τραπεζικού δείκτη διαμορφώθηκαν στο 0,6%, ενώ γενικότερα του κλάδου χρηματοοικονομικών υπηρεσιών δέχθηκαν πιέσεις από την πτώση της μετοχής της UBS. 

Eπίσης, οι ιδιαίτερα ευαίσθητες στις επιτοκιακές αυξήσεις μετοχές του κλάδου real estate και εξόρυξης μετάλλων υποχώρησαν από 1% εκάστη. 

Από τα επιμέρους χρηματιστηριακά ταμπλό, o γερμανικός DAX σημείωσε οριακή άνοδο 0,01%, όπως και ο γαλλικός CAC 40, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 0,2% της αξίας του. Ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε άνοδο 1%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 υποχώρησε 0,2%. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News