Business & Finance Δευτέρα 30/01/2023, 20:16
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Ανησυχίες από την αύξηση του πληθωρισμού στην Ισπανία

Ευρωπαϊκές μετοχές: Ανησυχίες από την αύξηση του πληθωρισμού στην Ισπανία

Mε πτώση έκλεισαν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς τα υψηλότερα του αναμενομένου στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ισπανία για το μήνα Ιανουάριο αύξησαν τις πιέσεις στην αγορά καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων από τις κορυφαίες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση 0,2%. Οι αγορές προεξοφλούν ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 25 μονάδες βάσης στο 4,50% έως 4,75% στη συνεδρίαση της Τετάρτης, ενώ η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Αγγλίας προβλέπεται να προχωρήσουν σε αυξήσεις των 50 μονάδες βάσης στο 2,50% και στο 4% αντίστοιχα. 

Ο δείκτης τεχνολογίας ήταν μεταξύ των μεγάλων χαμένων του STOXX 600 με πτώση 1,7% με τις μετοχές από τον χώρο επεξεργαστών ASM International και Nordic Semiconductor να συγκαταλέγονται μεταξύ αυτών με τις μεγαλύτερες απώλειες.

Από τους επιμέρους χρηματιστηριακούς δείκτες, ο DAX στην Φρανκφούρτη έκλεισε με πτώση 0,2%, καθώς η γερμανική οικονομία σημείωσε απρόσμενη συρρίκνωση στο τέταρτο τρίμηνο του 2022, τη στιγμή που μόλις πριν από λίγες ημέρες είχε γίνει λόγος για στασιμότητα. Τα ιδιαίτερα κρίσιμα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη αναμένεται να ανακοινωθούν την παραμονή της συνεδρίασης της ΕΚΤ, την Τετάρτη. 

Ο γαλλικός CAC 40 απώλεσε 0,2% της αξίας του, ενώ αντίθετα με το κλίμα της ημέρας ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε ελαφρώς κατά 0,25%, βρίσκοντας στήριγμα στη Unilever που ενισχύθηκε 1,3% μετά την ανακοίνωση της τοποθέτησης νέου διευθύνοντος συμβούλου. 

Πτωτικό ήταν το κλίμα και στις αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB έκλεισε με απώλειες 0,4%, ενώ στην Ισπανία ο IBEX 35 υποχώρησε ελαφρώς κατά 0,1%.

Η αισιοδοξία ότι τα εταιρικά κέρδη θα είναι καλύτερα των προσδοκιών και ότι η οικονομία της Ευρώπης θα παρουσιάσει ανθεκτικότητα έχουν μέχρι στιγμής ωθήσει το δείκτη STOXX 600 σε κέρδη 7% για το μήνα Ιανουάριο, αφού απώλεσε 13% το 2022. Τα κέρδη των εισηγμένων στο συγκεκριμένο δείκτη αυξήθηκαν 10% στο τέταρτο τρίμηνο, χαμηλότερα από τις αρχικές προβλέψεις για άνοδο 14,5%, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Refinitiv. 

 
  
moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News