Business & Finance Παρασκευή 3/02/2023, 20:17
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σε υψηλό εννεαμήνου – Νέο ρεκόρ στο Λονδίνο

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σε υψηλό εννεαμήνου – Νέο ρεκόρ στο Λονδίνο

Οι ευρωπαϊκές μετοχές ενισχύθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση χάρη στα κέρδη του κλάδου ενέργειας και υγείας, καθώς η αισιοδοξία για τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας επισκίασε τις ανησυχίες ότι τα αμερικανικά επιτόκια θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο του αναμενομένου χρονικό διάστημα. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 αντέστρεψε τις αρχικές του απώλειες κλείνοντας με κέρδη 0,3%, στο υψηλότερο επίπεδο από πέρυσι τον Απρίλιο. Ο δείκτης κατέγραψε κέρδη για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα, της τάξης του 1%. 

Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο άγγιξε ενδοσυνεδριακά νέο ιστορικό υψηλό σήμερα Παρασκευή, κλείνοντας με άνοδο 1%. Οι ευρωπαϊκές μετοχές επιδόθηκαν σε ράλι στη συνεδρίαση της Πέμπτης, κλείνοντας σε υψηλά έτους, παρότι η ΕΚΤ διατήρησε τον αυστηρό τόνο της. 

Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία από το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας έδειξαν ότι η αγορά εργασίας παρέμεινε τον Ιανουάριο ιδιαίτερα ανθεκτική, δυσκολεύοντας το έργο της Φέντεραλ Ριζέρβ και αναγκάζοντάς την ενδεχομένως να κρατήσει τα επιτόκια υψηλότερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Στην Ευρωζώνη, η επιχειρηματική δραστηριότητα ανέκαμψε επιστρέφοντας σε ανάπτυξη τον Ιανουάριο και υποδηλώνοντας ότι η οικονομία της περιοχής ενδεχομένως να καταφέρει να αποφύγει την ύφεση και αυτό το τρίμηνο. Επίσης, τα νέα στοιχεία έδειξαν ότι οι τιμές παραγωγού αποκλιμακώθηκαν ξανά το Δεκέμβριο σε ετήσια βάση.  
  
«Έχουμε μία οικονομία που παρουσιάζει εξαιρετικά καλές επιδόσεις, ειδικά στην αγορά εργασίας και έχουμε και μία περίοδο εταιρικών αποτελεσμάτων που τελικά δεν είναι και τόσο άσχημη στν Ευρώπη, τουλάχιστον μέχρι στιγμής», αναφέρει ο Giorgio Broggi της Moneyfarm. 
  
Oι μετοχές υγείας καθοδήγησαν τα κέρδη στο δείκτη STOXX 600 καταγράφοντας κέρδη 1,5% χάρη στη μεγάλη άνοδο των φαρμακοβιομηχανιών Novo Nordisk και Roche Holdings. Ωστόσο, η Sanofi υποχώρησε 1,9% από τη στιγμή που προέβλεψε μέτριο ρυθμό αύξησης των κερδών το 2023. 

Άνοδο 1% παρουσίασαν και οι μετοχές ενέργειας, ακολουθώντας τις τιμές πετρελαίου, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να διαπιστώσουν πόσο μεγάλη θα είναι η ζήτηση από την Κίνα. 

Από τα επιμέρους χρηματιστηριακά ταμπλό, ο γερμανικός DAX έχασε 0,21% της αξίας του, ενώ ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,94%. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB απώλεσε 0,55% και ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε οριακές απώλειες στις 9.225,60 μονάδες. 

  
moneyreview.gr     

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News