Business & Finance Πέμπτη 26/01/2023, 20:11
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα έφεραν κέρδη

Ευρωπαϊκές μετοχές: Τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα έφεραν κέρδη

Με άνοδο έκλεισαν τη σημερινή συνεδρίαση οι ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα απομάκρυναν μέρος των ανησυχιών για την κερδοφορία από το υψηλότερο κόστος δανεισμού, ενώ και τα αμερικανικά στοιχεία για το ΑΕΠ ενίσχυσαν τις προσδοκίες για μία ομαλή προσγείωση. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε 0,4% μετά από δύο καθοδικές διαδοχικές συνεδριάσεις. Οι περισσότεροι κλάδοι του δείκτη κινήθηκαν ανοδικά, καθοδηγούμενοι από τα κέρδη 2,2% του λιανεμπορίου, καθώς και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και τραπεζών με άνοδο 1,9% και 1,6% αντίστοιχα. 

Η μετοχή της STMicroelectronics ενισχύθηκε 8,2% από τη στιγμή που η κατασκευάστρια επεξεργαστών ανακοίνωσε πωλήσεις και κέρδη καλύτερα των προσδοκιών, γεγονός που προσέφερε ώθηση στον τεχνολογικό κλάδο. 

Εντυπωσιακή άνοδο 11,2% παρουσίασε και η ισπανική τράπεζα Sabadell, αγγίζοντας υψηλό τριετίας στον απόηχο των ιδιαίτερα ενθαρρυντικών προοπτικών που έδωσε για την τρέχουσα οικονομική χρήση, ενώ κέρδη 4% κατέγραψε και η Nokia καθώς ανακοίνωσε λειτουργικά κέρδη καλύτερα των προσδοκιών και προέβλεψε υψηλότερες πωλήσεις για φέτος. 

«Οι εταιρικές ανακοινώσεις είναι καλύτερες απ΄ό,τι περίμενε η αγορά. Η επαναλειτουργία της Κίνας έχει βελτιώσει το επενδυτικό κλίμα και οι επιδόσεις της οικονομίας εν είναι τόσο άσχημες όσο αναμενόταν», αναφέρει ο Giles Goghlan, στρατηγικός αναλυτής της HYCM. 

Τα κέρδη των εισηγμένων στο δείκτη STOXX 600 εταιρειών αναμένεται να αυξηθούν 9,5% στο τέταρτο τρίμηνο από την αντίστοιχη περίοδο του 2021, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv. 

Επίσης, ο δείκτης Eurostoxx 50, με τα «βαριά χαρτιά» της Ευρωζώνης, έκλεισε με άνοδο 0.62%.

Ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,34%, με τον γαλλικό CAC 40 να κερδίζει 0,74%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε άνοδο 0,21%. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε κέρδη 1,32%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κατέγραψε άνοδο 0,87.

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News