Business & Finance Παρασκευή 27/01/2023, 20:15
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Kέρδη για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα

Ευρωπαϊκές μετοχές: Kέρδη για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα

Με άνοδο έκλεισαν την εβδομάδα οι ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς συνεχίζονται τα εταιρικά αποτελέσματα, ενώ η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ ενίσχυσε το επενδυτικό κλίμα εν όψει των αποφάσεων των κεντρικών τραπεζών. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, παρουσιάζοντας άνοδο 0,2%, ενώ κέρδη σημείωσε και σε εβδομαδιαία βάση. Η μετοχή της H&M υποχώρησε 4% καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα λιανικής στον χώρο της ένδυσης ανακοίνωσε μεγαλύτερη του αναμενομένου πτώση στα λειτουργικά κέρδη για την περίοδο Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου. 

Η Remy Cointreau υποχώρησε 3,7% αφότου ο γαλλικός όμιλος οινοπνευματωδών ανακοίνωσε μειωμένες πωλήσεις τρίτου τριμήνου. «Τα εταιρικά αποτελέσματα είναι μεικτά. Ορισμένες εταιρείες φαίνεται να παρουσιάζουν δυναμικά αποτελέσματα, ενώ άλλες απογοητευτικά νούμερα», αναφέρει ο Στιούαρτ Κόουλ, οικονομολόγος της Equiti Capital. 

Σε πιο θετικό τόνο, οι μετοχές των εταιρειών πολυτελών ειδών, όπως Compagnie Financiere Richemont και Moncler, ενισχύθηκαν 1% έως 2,4% από τη στιγμή που η LVMH παρουσίασε τριμηνιαίες πωλήσεις καλύτερες των προσδοκιών χάρη στην υψηλή ζήτηση σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Ο STOXX 600 σημείωσε ράλι 7% αυτό το μήνα εν μέσω προσδοκιών ότι οι κορυφαίες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη θα επιβραδύνουν τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων. Μεταξύ των κορυφαίων κλάδων του STOXX 600, η ενέργεια και τα καταναλωτικά είδη προσέφεραν σημαντικό στήριγμα. Κέρδη 0,6% παρουσίασαν και οι ευαίσθητες στις επιτοκιακές αυξήσεις τράπεζες με κορυφαίους πιστωτικούς ομίλους, όπως η ιταλική UniCredit να παρουσιάζουν αποτελέσματα τις επόμενες ημέρες. 

Ο δείκτης των τραπεζικών τραπεζών της Ιταλίας ενισχύθηκε 0,8% αγγίζοντας υψηλό έτους. Τα κέρδη των εισηγμένων στον STOXX 600 αναμένεται να αυξηθούν 9,5% σε ετήσια βάση στο τέταρτο τρίμηνο, χαμηλότερα από το 14,5% στις αρχές Ιανουαρίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Refinitiv. 

Aπό τα επιμέρους χρηματιστηριακά ταμπλό, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε 0,12%, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,2%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε επίσης 0,2%. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε 0,86%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κατά 0,29%.

 

moneyreview.gr

  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News