Business & Finance Πέμπτη 2/02/2023, 20:20
ΑΓΟΡΕΣ

Σε τροχιά απογείωσης οι αγορές – Πώς ερμηνεύουν τα μηνύματα των Κεντρικών Τραπεζών

Σε τροχιά απογείωσης οι αγορές – Πώς ερμηνεύουν τα μηνύματα των Κεντρικών Τραπεζών

«Μισογεμάτο φαίνεται να βλέπουν το ποτήρι» οι χρηματοοικονομικές αγορές, οι οποίες αντέδρασαν υπερβολικά θετικά στις ανακοινώσεις των τριών κορυφαίων κεντρικών τραπεζών, προεξοφλώντας ότι το τέλος του σημερινού κύκλου σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής βρίσκεται κοντά. 

Η θετική αυτή στροφή πυροδοτήθηκε αρχικά από τον ηπιότερο του αναμενομένου τόνο του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ και του διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, Αντριου Μπέιλι, οι οποίοι είπαν ότι για πρώτη φορά μπορεί να γίνει λόγος για αντίστροφη μέτρηση στην πορεία του πληθωρισμού, χωρίς ωστόσο να έχει κερδηθεί η «μάχη» εναντίον του. Μέσα σε αυτό το κλίμα προσπεράστηκε ακόμη και ο επιθετικός τόνος της ΕΚΤ, που παρέμεινε σταθερή στην αυστηρή νομισματική πολιτική της, καθότι το ανακοινωθέν της και η ομιλία του προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ δεν εμπεριείχαν κάποια επιθετική έκπληξη. 

Οι αγορές κρατικών ομολόγων του ευρώ επιδόθηκαν σε ράλι με τις αποδόσεις σε ελεύθερη πτώση. Η απόδοση του ελληνικού και ιταλικού 10ετούς υποχώρησαν κάτω από το φράγμα του 4% με πτώση άνω των 30 μονάδων βάσης, διαμορφούμενες στο 3,96% και 3,91% αντίστοιχα, με την απόδοση των ιταλικών να παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το Μάρτιο του 2020. Πτώση άνω των 20 μονάδων βάσης σημειώθηκε και στην απόδοση του γερμανικού 10ετούς, στο 2,08%. Το spread μεταξύ ιταλικών και γερμανικών 10ετών περιορίστηκε στις 180 μονάδες βάσης, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 4 Ιανουρίου. 

«Οι αγορές θεωρούν ότι μετά το Μάρτιο, η ΕΚΤ θα κάνει ενδεχομένως μία παύση. Φαίνεται ότι ο κύκλος σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής θα ολοκληρωθεί πιο γρήγορα απ΄ό,τι αναμενόταν», αναφέρει ο Μασιμιλιάνο Μάξια της Allianz Global Investors. Σύμφωνα με τα επιτόκια των αγορών παραγώγων, οι traders αναμένουν τώρα ότι η κορύφωση των επιτοκίων της ΕΚΤ θα είναι κάτω από το 3,5% που αναμενόταν στα τέλη του περυσινού καλοκαιριού. 

Σε υψηλά έτους οι μετοχές

Στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια περίπου έτους εκτινάχθηκαν και οι μετοχές στην Ευρωζώνη, καθώς το επιθετικό μήνυμα της ΕΚΤ δεν κατάφερε να απομακρύνει τις ελπίδες των επενδυτών. Ο δείκτης STOXX για τις μετοχές της Ευρωζώνης έκλεισε με άνοδο 1,8% στο υψηλότερο επίπεδο από τις 18 Φεβρουαρίου, ενώ ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 σημείωσε άνοδο 1,4%. 

«Οι επενδυτές στην αγορά μετοχών εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να αποκλιμακώνεται με σταθερό τρόπο επιτρέποντας στις κεντρικές τράπεζες να κλείσουν σταδιακά τον κύκλο των επιτοκιακών αυξήσεων», σημειώνει ο Κρέγκ Έρλαμ, αναλυτής της OANDA. 

O δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε 0,8%, ενώ ο DAX στην Φρανκφούρτη έκανε άλμα 2,2%. Οι ιδιαίτερα ευαίσθητες στις επιτοκιακές αυξήσεις μετοχές του real estate αναδείχθηκαν σε κορυφαίο νικητή αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από πέρυσι το Μάρτιο. Στον αντίποδα, οι τράπεζες που υποχώρησαν από το υψηλό έτους που άγγιξαν στην αρχή της συνεδρίασης, με πτώση 0,7%.  

Στην αγορά συναλλάγματος, ωστόσο το ευρώ υποχώρησε κάτω από το 1,10, που άγγιξε αρχικά, έναντι του δολαρίου, εν απουσία νέας “επιθετικής” έκπληξης.  

Προειδοποίηση από ΔΝΤ 

Μέσα σε αυτό το κλίμα άκρατου ενθουσιασμού, το ΔΝΤ έσπευσε να υπογραμμίσει προς τις κεντρικές τράπεζες την ανάγκη να παραμείνουν τα επιτόκια σε υψηλότερα επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα προκειμένου να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στο στόχο και να αποφύγουν επανεμφάνιση πληθωριστικών πιέσεων.

«Οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να επικοινωνήσουν την ανάγκη να διατηρηθούν τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα έως ότου υπάρξουν ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός – συμπεριλαμβανομένων των μισθών και των τιμών υπηρεσιών – ότι έχει επιστρέψει σταθερά στο στόχο», ανέφερε ο επικεφαλής του τμήματος Νομισματικής Πολιτικής και Αγορών Κεφαλαίου του ΔΝΤ, Τόμπιας Άντριαν. 

Και αυτό, γιατί, όπως εξήγησε, η πρόωρη χαλάρωση ενέχει τον κίνδυνο απότομης επανεμφάνισης του πληθωρισμού όταν θα ανακάμψει η οικονομική δραστηριότητα, αφήνοντας τις χώρες εκτεθειμένες σε περαιτέρω σοκ.  

Το ΔΝΤ αναφέρει ότι η ιστορία έχει δείξει πως ο υψηλός πληθωρισμός είναι συχνά επίμονος χωρίς «ισχυρά και αποφασιστικά» μέτρα νομισματικής πολιτικής, σημειώνοντας ότι ενώ ο πληθωρισμός αγαθών έχει μετριαστεί είναι απίθανο να σημειωθεί η ίδια εξέλιξη και για τον κλάδο υπηρεσιών χωρίς να προηγηθεί σημαντική αποθέρμανση της αγοράς εργασίας. 
   
   
moneyreview.gr

 

Διαβάστε επίσης:

Μήνυμα ΕΚΤ στις κυβερνήσεις: Στοπ στα μέτρα στήριξης – Αύξηση επιτοκίων 50 μ.β. και τον Μάρτιο

Τράπεζα της Αγγλίας: Ανέβασε τα επιτόκια σε υψηλό 14 ετών

Πάουελ: Άρχισε η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, δεν έχει κερδηθεί η μάχη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News