Business & Finance Πέμπτη 2/02/2023, 15:16
BUSINESS & FINANCE

Μήνυμα ΕΚΤ στις κυβερνήσεις: Στοπ στα μέτρα στήριξης – Αύξηση επιτοκίων 50 μ.β. και τον Μάρτιο

Μήνυμα ΕΚΤ στις κυβερνήσεις: Στοπ στα μέτρα στήριξης – Αύξηση επιτοκίων 50 μ.β. και τον Μάρτιο

Σε αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες των αναλυτών. Ήταν η δεύτερη κατά σειρά αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης, που φέρνει το επιτόκιο καταθέσεων στο 2,5% και το επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο 3%, παρότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη επιβραδύνει και η Federal Reserve μείωσε τον ρυθμό των δικών της αυξήσεων επιτοκίων, στις 25 μονάδες βάσης, χθες το βράδυ.

Μάλιστα, η ανακοίνωση την οποία εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχωρά σε μία ασυνήθιστη κίνηση, προαναγγέλλοντας μία ακόμα αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίασή της, τον Μάρτιο, και προσθέτοντας ότι στη συνέχεια η ΕΚΤ θα εξετάσει την πορεία της νομισματικής της πολιτικής.

«Η αποφασιστικότητά μας να φτάσουμε σε πληθωρισμό 2% μεσοπρόθεσμα δεν θα πρέπει να αμφισβητείται», τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με τον Carsten Brzeski της ING, η ΕΚΤ «ανοίγει την πόρτα είτε σε μία παύση ή σε έναν πιο αργό ρυθμό αυξήσεων των επιτοκίων μετά τον Μάρτιο».

Πάντως, η Λαγκάρντ απέρριψε την ερμηνεία, σύμφωνα με την οποία η κίνηση της Πέμπτης σημαίνει ότι ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων πλησιάζει στο τέλος του. «Όχι. Γνωρίζουμε ότι έχουμε έδαφος να καλύψουμε, γνωρίζουμε ότι δεν έχουμε τελειώσει», είπε. Η ΕΚΤ δεσμεύτηκε «να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια σημαντικά και σε σταθερό ρυθμό», αφότου προχώρησε σε τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων το 2022, βγάζοντας το κόστος χρήματος από το αρνητικό έδαφος, για πρώτη φορά από το 2014.

Στην Ευρώπη, ο ήπιος καιρός έχει φέρει απότομη μείωση στις τιμές του φυσικού αερίου, απομακρύνοντας το σενάριο της ύφεσης αλλά και αφήνοντας τα «περιστέρια» και τα «γεράκια» της ΕΚΤ να διασταυρώνουν τα ξίφη τους.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχώρησε για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Ιανουάριο, παραμένοντας ωστόσο στα ακόμα υψηλά επίπεδα του 8,5%. Ο δομικός πληθωρισμός, από τον οποίο εξαιρούνται οι ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και των καυσίμων, ήταν σταθερός στο 5,2%.

Κατά τα άλλα, η ΕΚΤ επιβεβαίωσε την απόφαση του Δεκεμβρίου για μείωση του χαρτοφυλακίου ομολόγων που έχει συσσωρεύσει από το Asset Purchase Programme (APP) κατά 15 δισ. ευρώ τον μήνα κατά μέσο όρο, από τον Μάρτιο και έως τα τέλη Ιουνίου.

Μήνυμα προς κυβερνήσεις: Πάρτε πίσω τα μέτρα στήριξης

Μιλώντας στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά την ανακοίνωση της απόφασης για την αύξηση των επιτοκίων, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης αποδείχθηκε πιο ανθεκτική από ό,τι αναμενόταν και προβλέπεται να ανακάμψει τα επόμενα τρίμηνα.

Ενώ ο υψηλός πληθωρισμός και οι πιο σφικτές συνθήκες χρηματοδότησης επιβαρύνουν την κατανάλωση και την παραγωγή, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα σταδιακά μειώνονται και η προσφορά φυσικού αερίου είναι πιο ασφαλής, πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο αυτό, η Κριστίν Λαγκάρντ απηύθυνε έκκληση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αρχίσουν να αίρουν τα μέτρα στήριξης που έλαβαν για επιχειρήσεις και νοικοκυριά έναντι της ενεργειακής κρίσης. Η συνέχιση των δημοσιονομικών μέτρων στήριξης απειλεί να ενισχύσει τις πληθωριστικές πιέσεις και άρα να καταστήσει αναγκαία μια μεγαλύτερη αντίδραση από την πλευρά της ΕΚΤ, είπε. 

Διαβάστε επίσης: 

Τράπεζα της Αγγλίας: Ανέβασε τα επιτόκια σε υψηλό 14 ετών

Πάουελ: Άρχισε η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, δεν έχει κερδηθεί η μάχη

Bloomberg: Δύο ακόμη αυξήσεις 50 μονάδων βάσης στα επιτόκια της ΕΚΤ μέχρι τον Μάιο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News