Business & Finance Δευτέρα 30/01/2023, 10:54
ΑΓΟΡΕΣ

Ιανουάριος-ρεκόρ για το Bitcoin: Κέρδη 40% στο μήνα

Ιανουάριος-ρεκόρ για το Bitcoin: Κέρδη 40% στο μήνα

Τον καλύτερο Ιανουάριο στην ιστορία του αναμένεται να ολοκληρώσει το Bitcoin, το οποίο καταγράφει άνοδο τουλάχιστον 40% από την αρχή του έτους και έχει πλέον ανακτήσει το επίπεδο των 23.000 δολαρίων.

Η ανάκαμψη του Bitcoin, παρότι αργή και σταδιακή, καταδεικνύει ανακούφιση από την πλευρά των επενδυτών σε ό,τι αφορά το ρυθμό σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Παράλληλα, είναι ένδειξη ότι η κρίση στην αγορά – η οποία επιδεινώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο με την αιφνίδια κατάρρευση του άλλοτε κραταιού χρηματιστηρίου κρυπτονομισμάτων FTX – αρχίζει να υποχωρεί.

Εκτός του Bitcoin, το οποίο λίγο πριν τις 11 π.μ. ώρα Ελλάδος καταγράφει κέρδη 1,7% και αγγίζει περίπου τα 23.581 δολάρια, μικρότερα tokens, όπως το Solana, το Axie Infinity και το Decentraland (ΜΑΝΑ) έχουν υπερδιπλάσια αξία σε σχέση με την αρχή του έτους.

Σύμφωνα με στοιχεία του CoinMarketCap, η αξία της αγοράς κρυπτονομισμάτων ανέρχεται στο 1,07 τρισ. δολάρια, καταγράφοντας άνοδο 1,49% το τελευταίο εικοσιτετράωρο. Εξ αυτών, τα 280 δισ. δολάρια έχουν προστεθεί από την αρχή του έτους.

Αξίζει να σημειωθεί πως δεδομένης της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού τον Δεκέμβριο σε ΗΠΑ και Ευρώπη και κατά συνέπεια της προσδοκίας για επιβράδυνση του ρυθμού επιτοκιακών αυξήσεων από τις κεντρικές τράπεζες, το αγοραστικό ενδιαφέρον για περιουσιακά στοιχεία που ενέχουν κίνδυνο έχει ενισχυθεί αισθητά. Το ράλι όμως στα κρυπτονομίσματα μπορεί να αποδειχθεί «εύθραυστο». Σε περίπτωση του υπάρξουν σημάδια επιδείνωσης στην πετρελαϊκή αγορά, στους μισθούς και στον πληθωρισμό, η άνοδος των ριψοκίνδυνων στοιχείων «κατά πάσα πιθανότητα θα ανατραπεί», όπως δήλωσαν αναλυτές της Bank of America την περασμένη εβδομάδα.

Παράλληλα, η διάθεση στην αγορά ενδέχεται να αλλάξει σύντομα, ανάλογα με την επιθετικότητα που θα επιδείξει η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ στην συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας. Αναμένεται ευρέως πως το επιτόκιο δανεισμού στις ΗΠΑ θα αυξηθεί κατά μισή ποσοστιαία μονάδα και ότι ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, θα μιλήσει για διατήρηση των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα για αρκετό καιρό ακόμη.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Paul Krugman: Τα σκάνδαλα φθείρουν τα cryptos – Στον χρυσό στρέφονται οι επενδυτές

Και νέο «κανόνι» στα cryptos – Χρεοκόπησε η Genesis

Bitcoin: Γιατί το bitcoin ενισχύθηκε 26% από τις αρχές Ιανουαρίου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News