Business & Finance Δευτέρα 16/01/2023, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Bitcoin: Γιατί το bitcoin ενισχύθηκε 26% από τις αρχές Ιανουαρίου

Bitcoin: Γιατί το bitcoin ενισχύθηκε 26% από τις αρχές Ιανουαρίου

Το bitcoin άρχισε το 2023 σε θετικό τόνο, με την τιμή του μεγαλύτερου κρυπτονομίσματος του πλανήτη να έχει ενισχυθεί περίπου 26% από τις αρχές Ιανουαρίου. 

Το Σάββατο, το bitcoin ξεπέρασε το φράγμα των 21.000 δολαρίων για πρώτη φορά από τις 7 Νοεμβρίου. Βεβαίως και σε αυτό το επίπεδο απέχει παρασάγγας από το ρεκόρ των περίπου 69.000 δολαρίων που είχε αγγίξει το Νοέμβριο του 2021. Ωστόσο, η κίνησή του αυτή έχει δώσει κάποιες ελπίδες στους παίκτες της αγοράς. 

Η ανάκαμψη της αγοράς κρυπτονομισμάτων λαμβάνει χώρα μετά από ένα ιδιαίτερα δύσκολο έτος, στη διάρκεια του οποίου σημειώθηκε μεγάλος αριθμός κατάρρευσης εταιρειών και σκανδάλων στη συγκεκριμένη αγορά, συμπεριλαμβανομένης της πτώχευσης του FTX και της απότομης υπαναχώρησης της αγοράς που έχει να κάνει με τις συνεχείς επιτοκιακές αυξήσεις των κεντρικών τραπεζών. 

Αναλυτές επισημαίνουν ότι πίσω από την άνοδο του bitcoin το Νέο Έτος υπάρχουν μία σειρά από παράγοντες, μεταξύ των οποίων η αυξανόμενη πιθανότητα ο ρυθμός αύξησης των επιτοκίων να μετριαστεί καθώς και οι αγορές από μεγάλους παίκτες. 

Την ίδια στιγμή, ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται και οικονομικοί δείκτες υποδηλώνουν επιβράδυνση των οικονομικών δεικτών που σημαίνει ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ μπορεί να αντιστρέψει ή τουλάχιστον να μετριάσει την επιθετική νομισματική πολιτική της, σύμφωνα με αναλυτές. Σημαντικό ρόλο έχουν παίξει και οι αγορές από μεγάλους παίχτες, γνωστούς ως «φάλαινες».

«Το bitcoin φαίνεται να έχει απεξαρτηθεί από τα μακροοικονομικά στοιχεία καθώς οι επενδυτές έχουν χωνέψει πλέον την κατάρρευση του FTX», αναφέρει ο Τζέιμς Μπάτερφιλ, επικεφαλής του τμήματος ερευνών της CoinShares. 

Τα πιο σημαντικά μακροοικονομικά δεδομένα στα οποία εστιάζουν οι επενδυτές είναι οι εξασθενημένες υπηρεσίες και η πτωτική τάση των στοιχείων για την απασχόληση και τους μισθούς. Αυτά σε συνδυασμό με την πτωτική τάση του πληθωρισμού ενισχύουν το σενάριο που θέλει τον κύκλο της νομισματικής σύσφιγξης να μην κρατάει για πολύ ακόμη.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

Διαβάστε επίσης:

Cryptos: Δυναμική έναρξη το 2023 – Σε ράλι το Bitcoin

Ράλι 11 ημερών για το bitcoin – Σε υψηλά διμήνου

Bitcoin: Πάνω από τα 18.000 δολάρια – Σε υψηλό μηνός

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News