Business & Finance Τρίτη 17/01/2023, 20:35
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σε νέο υψηλό εννέα μηνών μετά τις αρχικές απώλειες

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σε νέο υψηλό εννέα μηνών μετά τις αρχικές απώλειες

Οι ευρωπαϊκές μετοχές αντέστρεψαν τις αρχικές τους απώλειες για να κλείσουν τελικά σε νέο υψηλό εννέα μηνών, με αφορμή δημοσίευμα του Bloomberg που θέλει κάποιους αξιωματούχους της ΕΚΤ να εξετάζουν βραδύτερο ρυθμό αύξησης των επιτοκίων ακόμη και στη συνεδρίαση του Μαρτίου. 

Οι αγορές βρίσκονταν υπό πίεση κατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας αφότου τα στοιχεία έδειξαν ότι η Κίνα παρουσίασε το βραδύτερο ρυθμό ανάπτυξης το 2022 σε διάρκεια περίπου 50 ετών και η κορυφαία τράπεζα της Wall Street, η Goldman Sachs, ανακοίνωσε τριμηνιαία κέρδη κατώτερα των προσδοκιών. 

Ωστόσο, ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,4%, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 22 Απριλίου, με τον κλάδο εξόρυξης μετάλλων και τροφίμων και ποτών να καθοδηγεί τα κέρδη. 

Παρότι η αύξηση των επιτοκίων από 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Φεβρουαρίου, όπως έχει σηματοδοτήσει η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ παραμένει πιθανή, η προοπτική μίας μικρότερης αύξησης στην επόμενη συνεδρίαση του Μαρτίου κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος, σύμφωνα με το Bloomberg. «Πρόκειται για μία είδηση θετική για τις μετοχές», ανέφερε ο Στιούαρτ Κόουλ, οικονομολόγος της Equiti Capital στο Λονδίνο. 

Να σημειωθεί ότι ο δείκτης STOXX 600 έχει ενισχυθεί περίπου 7% σε ένα πολύ δυνατό ξεκίνημα έτους, εν μέσω προσδοκιών για ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας, την πτώση των τιμών ενέργειας και τις αυξανόμενες προσδοκίες για μία πιο ήπια του αναμενομένου ύφεση. Τα τελευταία στοιχεία στη Γερμανία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός υποχώρησε περαιτέρω το Δεκέμβριο του 2022, επιβεβαιώνοντας την πρώτη ανάγνωση. Ωστόσο, η γερμανική βιομηχανική ένωση BDI προειδοποίησε ότι η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί 0,3% φέτος καθώς η ενεργειακή κρίση θα συνεχίσει να βαραίνει τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. 

Από τις μεμονωμένες μετοχές, ξεχώρισε αυτή της LVMH η οποία άγγιξε νέο ιστορικό υψηλό, με αποτέλεσμα η κεφαλαιοποίηση του κορυφαίου ομίλου πολυτελών ειδών να ξεπεράσει τα 400 δισ.ευρώ για πρώτη φορά εδραιώνοντας τη θέση του ως η εταιρεία μεγαλύτερη αξία στην Ευρώπη. 

Από τα επιμέρους ταμπλό, ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε με οριακή πτώση 0,1%, τερματίζοντας το τετραήμερο ανοδικό σερί, ωστόσο εξακολουθεί να βρίσκεται κοντά στο ιστορικό υψηλό των 7.903,50 μονάδων. Ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε 0,35%, ενώ ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε άνοδο 0,5%. Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε άνοδο 0,3%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κέρδισε 0,2%.

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News