Business & Finance Τρίτη 10/01/2023, 20:05
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Πτώση μετά τα υψηλά οκτώ μηνών

Ευρωπαϊκές μετοχές: Πτώση μετά τα υψηλά οκτώ μηνών

πτώση έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης για πρώτη φορά στη διάρκεια των τριών τελευταίων ημερών σε μία γενικευμένη υποχώρηση, με μέρος των απωλειών ωστόσο να καλύπτονται από τα κέρδη της γερμανικής φαρμακοβιομηχανίας Bayer. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση 0,6% αφού άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια οκτώ μηνών στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση.

Μετά από ένα δύσκολο 2022, ο STOXX 600 έχει αυξηθεί περίπου 5% από την αρχή του έτους εν μέσω προσδοκιών ότι η προβλεπόμενη ύφεση στην Ευρωζώνη θα είναι ηπιότερη του αναμενομένου και οι κεντρικές τράπεζες θα χαλαρώσουν την επιθετική νομισματική πολιτική τους. Η Goldman Sachs προβλέπει τώρα ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα αποφύγει την ύφεση φέτος. 

Στην κάλυψη μέρους απωλειών συνέβαλε η άνοδος 4,1% της μετοχής της Bayer, η οποία προέβλεψε ότι το πειραματικό της φάρμακο για την αντιμετώπιση των θρόμβων του αίματος θα μπορούσε να αποφέρει ετήσιες πωλήσεις ύψους άνω των 5 δισ.ευρώ.  

Στο επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX έκλεισε με μικρές απώλειες 0,1%, ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε 0,55%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 που εξαρτάται τα μέγιστα από τις εξαγωγικές εταιρείες, έχασε 0,4% της αξίας του. 

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε μικρές απώλειες 0,1%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κατάφερε να κλείσει με μικρά κέρδη 0,2%. 

Στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών συνεχίζει να βρίσκεται ο πληθωρισμός και η συνεπακόλουθη στάση που θα ακολουθήσουν οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως στο θέμα των επιτοκίων τους. Την Πέμπτη θα δημοσιοποιηθούν στις ΗΠΑ τα στοιχεία για τον πληθωρισμό τα οποία αναμένεται να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις της Federal Reserve. 

 

moneyreview.gr

  
  
   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News