Business & Finance Τετάρτη 11/01/2023, 20:16
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Κέρδη με προσδοκίες για λιγότερες επιτοκιακές αυξήσεις

Ευρωπαϊκές μετοχές: Κέρδη με προσδοκίες για λιγότερες επιτοκιακές αυξήσεις

Με άνοδο έκλεισαν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές, εν μέσω προσδοκιών για λιγότερο επιθετική νομισματική πολιτική. Μεγάλη εξαίρεση η μετοχή του ασφαλιστικού ομίλου Direct Line που σημείωσε απότομη πτώση αφού κατήργησε το μέρισμα για ολόκληρη την οικονομική της χρήση. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε 0,4% με τους επενδυτές να περιμένουν τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ για το μήνα Δεκέμβριο που ανακοινώνονται αύριο Πέμπτη για περισσότερες ενδείξεις σχετικά με τη νομισματική πολιτική της Fed. 

«Οι επενδυτές παραμένουν σε θετική διάθεση εν αναμονή των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, καθώς αρχίζει να επικρατεί η πεποίθηση ότι η αμερικανική οικονομία δεν έχει συμπιεστεί τόσο πολύ από τις επιτοκιακές αυξήσεις», όπως αναφέρει αναλυτής της OANDA. 

Aπό τις αρχές του έτους, ο δείκτης STOXX 600 έχει ενισχυθεί 5,4%, χάρη στην απότομη πτώση των τιμών φυσικού αερίου και τις πιο θερμές καιρικές συνθήκες αλλά και στα στοιχεία ότι τελικά η ύφεση θα είναι πολύ πιο ήπια απ΄ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί. 

Οι ιδιαίτερα ευαίσθητες στις επιτοκιακές αυξήσεις μετοχές τεχνολογίας αυξήθηκαν 1,3%. Οι μετοχές ενέργειας σημείωσαν άνοδο 0,9%, ενώ οι μεταλλευτικοί όμιλοι σημείωσαν άνοδο 0,1% καθώς αυξήθηκαν οι τιμές εμπορευμάτων εν μέσω αισιοδοξία για το άνοιγμα των συνόρων της Κίνας. 

Από τις μεμονωμένες μετοχές, η Direct Line Insurance σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των μετοχών του STOXX 600, με βουτιά 23,5%, από τη στιγμή που η βρετανική ασφαλιστική εταιρεία κατήργησε απρόσμενα το μέρισμά της για το 2022. 

Στον αντίποδα, η μετοχή της LVMH ενισχύθηκε 2,1% από τη στιγμή που ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Μπερνάρ Αρνό προχώρησε σε ευρεία διοικητική αναδιάρθρωση διορίζοντας τη κόρη του Ντελφίν στο τιμόνι του Christian Dior. 

Στα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX έκλεισε με κέρδη 1,2%, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,8%, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που κατέγραψε άνοδο 0,4%, κλείνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2018.

Παρόμοια ήταν η εικόνα και στις αγορές της περιφέρειας, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB σημείωσε άνοδο 0,7%, ενώ στην Ισπανία ο IBEX 35 ενισχύθηκε ελαφρώς κατά 0,15%.

 

moneyreview.gr

  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News