Business & Finance Δευτέρα 9/01/2023, 20:10
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Συνεχίζεται το θετικό κλίμα

Ευρωπαϊκές μετοχές: Συνεχίζεται το θετικό κλίμα

άνοδο έκλεισαν oι ευρωπαϊκές μετοχές, συνεχίζοντας στο θετικό κλίμα των πρώτων ημερών του Νέου Έτους, καθώς η Κίνα άνοιξε ξανά τα σύνορά της και τα στοιχεία σε ΗΠΑ και Ευρώπη απομάκρυνε εν μέρει τις ανησυχίες για πιο επιθετική νομισματική πολιτική από τις κορυφαίες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε 0,9%, αφού ολοκλήρωσε το καλύτερο πενθήμερο σε διάρκεια εννέα μηνών την Παρασκευή μετά από μία σειρά θετικών μακροοικονομικών που παγιώνουν την αντίληψη ότι η ύφεση θα είναι πιο ανώδυνη απ΄ό,τι φοβούνταν έως τώρα οι αναλυτές. 

Οι ιδιαίτερα ευαίσθητες στις επιτοκιακές αυξήσεις μετοχές τεχνολογίας ενισχύθηκαν 3,4%, ενώ ο δείκτης κατασκευών και πρώτων υλών ενισχύθηκε 2,4%.

Την ίδια στιγμή, η βιομηχανική παραγωγή στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, στη Γερμανία, αυξήθηκε περισσότερο του αναμενομένου το Νοέμβριο, ενισχύοντας την αισιοδοξία και ωθώντας το δείκτη DAX στην Φρανκφούρτη σε άνοδο 1,3%. 

Ο γαλλικός CAC ενισχύθηκε κατά 0,7%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε με μικρά κέρδη 0,3%. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σκαρφάλωσε κατά 0,8% ενώ ο ισπανικός IBEX 35 έκλεισε με μικρές απώλειες 0,1%. 

Η Goldman Sachs βλέπει λιγότερο ρίσκο σε ό,τι αφορά στις τιμές ενέργειας και βελτίωση των περιθωρίων κέρδους στον κλάδο πρώτων υλών το 2023 και το 2024. 

Από τα μακροοικονομικά στοιχεία, το επενδυτικό κλίμα στην Ευρωζώνη παρουσίασε βελτίωση για τρίτο διαδοχικό μήνα στην Ευρωζώνη τον Ιανουαρίου, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2022, παρότι παρέμεινε σε αρνητικό έδαφος, γεγονός που αντανακλά τη γεμάτη προκλήσεις οικονομική πραγματικότητα. 

Σε άνοδο 2,2% και οι μετοχές του κλάδου εξόρυξης μετάλλων, καθώς ενισχύθηκαν οι τιμές βασικών μετάλλων εν μέσω προσδοκιών για ανάκαμψη της ζήτησης από την κορυφαία καταναλώτρια την Κίνα. Οι μετοχές των χρηματοοικονομικών ομίλων με μεγάλο άνοιγμα στην Κίνα, όπως Prudential, ενισχύθηκαν 1,4%. 

    

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News