Business & Finance Παρασκευή 6/01/2023, 19:30
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σε υψηλό επταμήνου στη συνεδρίαση – Κέρδη 4.6% στην εβδομάδα

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σε υψηλό επταμήνου στη συνεδρίαση – Κέρδη 4.6% στην εβδομάδα

Σε υψηλό επτά μηνών έκλεισαν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές, βρίσκοντας στήριγμα στον κλάδο πετρελαίου και εξόρυξης μετάλλων, ενώ τα στοιχεία για την απασχόληση που έδειξαν επιβράδυνση στον ρυθμό αύξησης των μισθών συνέβαλαν στο μετριαστούν οι ανησυχίες για τις επιτοκιακές αυξήσεις από την Φέντεραλ Ριζέρβ. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 1,2%, στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο. Σε εβδομαδιαία βάση, κατέγραψε κέρδη 4,6%, στην καλύτερη επίδοση σε διάρκεια μεγαλύτερη των εννέα μηνών. 

Ο ευρωπαϊκός κλάδος πλουτοπαραγωγικών πηγών ενισχύθηκε 2,5%, καθώς οι εταιρείες εξόρυξης μετάλλων με έκθεση την Κίνα επιδόθηκαν σε ράλι εν μέσω αύξησης της τιμή χαλκού. Σε άνοδο 1,8% και οι μετοχές ενέργειας, χάρη στις αυξανόμενες τιμές πετρελαίου. 

Στην αρχή της συνεδρίασης, οι ευρωπαϊκές μετοχές δυσκολεύθηκαν να βρουν κατεύθυνση, όμως εν συνεχεία κέρδισαν έδαφος στον απόηχο των στοιχείων που έδειξαν ότι το Δεκέμβριο δημιουργήθηκαν 223.000 νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, λιγότερες ωστόσο από τον αμέσως προηγούμενο μήνα, ενώ η αύξηση 0,3% στις ωριαίες απολαβές ήταν μικρότερη του αναμενομένου και μικρότερη σε σχέση με το Νοέμβριο. 

«Τα σημερινά στοιχεία για την απασχόληση ήταν νιρβάνα για τους ταύρους. Ο τελευταία μεγάλη ανησυχία της Fed ήταν ένα σπιράλ μισθολογικών αυξήσεων, όμως τα στοιχεία αυτά δείχνουν το εντελώς αντίθετο..Ίσως να καταφέρουμε μία ομαλή προσγείωση», αναφέρει ο Ντέιβιντ Ράσελ, αντιπρόεδρος της TradeStation Group.

Tόνωση στο επενδυτικό κλίμα προσέφεραν και τα στοιχεία στην Ευρωζώνη, με τις πωλήσεις λιανικής στη Γερμανία να σημειώνουν άνοδο το Νοέμβριο και με το δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη να βελτιώνεται για πρώτη φορά από τις αρχές του πολέμου στην Ουκρανία.  

Οι ιδιαίτερα ευαίσθητες στις επιτοκιακές αυξήσεις μετοχές τεχνολογίας, παρότι κινούνταν με πτώση στην αρχή της συνεδρίασης, έκλεισαν με κέρδη 1,8%, καθώς αποκλιμακώθηκαν οι ομολογιακές αποδόσεις. Μικρότερη άνοδο 0,8% σημείωσε ο κλάδος υγείας. 

Ο Βρετανικός FTSE100 κατέγραψε άνοδο 0,87%, ο γερμανικό δείκτης DAX κέρδισε 1,2% και ο γαλλικός CAC40 σημείωσε κέρδη 1,47%. Στην περιφέρεια ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB του Μιλάνου, έκλεισε με κέρδη 1,4%, ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ ενισχύθηκε 1,09%.

 

moneyreview.gr

 

Διαβάστε επίσης:

Ομόλογα: H μεγαλύτερη πτώση 40 ετών για α΄εβδομάδα έτους στις γερμανικές αποδόσεις

 
  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News