Business & Finance Πέμπτη 5/01/2023, 19:45
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Απώλειες για τον STOXX 600 με «βαρίδι» τα μίντια

Ευρωπαϊκές μετοχές: Απώλειες για τον STOXX 600 με «βαρίδι» τα μίντια

Σε πτώση γύρισαν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς οι μετοχές των μίντια δέχθηκαν πιέσεις από τον βρετανικό όμιλο στον χώρο της εκπαίδευσης Pearson, την ώρα που τα στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ που δείχνουν ότι παραμένει σφιχτή εντείνουν τις ανησυχίες ότι η Fed θα κρατήσει τα επιτόκια σε υψηλότερα επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση 0,2%, αφού ενισχύθηκε περισσότερο από 3% στη διάρκεια των τριών πρώτων συνεδριάσεων του έτους. 

Τα σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι η αγορά εργασίας παραμένει ανθεκτική, καθώς οι αιτήσεις για χορήγηση επιδόματος ανεργίας μειώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο τριών μηνών στη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας. 

Τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Fed που δημοσιοποιήθηκαν την Τετάρτη έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι ανησυχούν μήπως δοθεί λάθος μήνυμα στις χρηματοοικονομικές αγορές ως προς τη δέσμευσή τους να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό, παρότι συμφώνησαν ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων της. 

Οι ευρωπαϊκές μετοχές του κλάδου των μέσων μαζικής ενημέρωσης υποχώρησαν 1,5% με τον όμιλο Pearson να καταγράφει απώλειες 6%, από τη στιγμή που η Bank of America υποβάθμισε την αξιολόγησή της σε underperform από ουδέτερη. 

Αντίθετα, στο λιανεμπόριο οι μετοχές ενισχύθηκαν 2,1% με την εταιρεία ένδυσης Next να κάνει άλμα 7%, καθοδηγώντας τα κέρδη αφότου ανακοίνωσε καλύτερες του αναμενομένου πωλήσεις στο τέταρτο τρίμηνο και αναθεωρώντας ανοδικά τις προβλέψεις για την κερδοφορία του 2022-23.
   
Από τα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX απώλεσε 0,38% της αξίας του, με τον γαλλικό CAC 40 να “χάνει” 0,22%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,64%. Ο ιταλικός FTSE MIB υποχώρησε κατά 0,11%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύθηκε 0,56%.

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News