Business & Finance Τρίτη 3/01/2023, 15:44
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατρακυλά η μετοχή της Tesla παρά το ρεκόρ πωλήσεων

Κατρακυλά η μετοχή της Tesla παρά το ρεκόρ πωλήσεων

Βουτιά περίπου 4% κάνει η Tesla πριν την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης στη Wall Street, με τους επενδυτές να δείχνουν τη δυσαρέσκειά τους για το επίπεδο της παραγωγής και των παραδόσεων αυτοκινήτων.

Παρότι η αυτοκινητοβιομηχανία πραγματοποίησε παραδόσεις ρεκόρ 1,3 εκατομμυρίων οχημάτων, το νούμερο του τελευταίου τριμήνου ήταν σημαντικά χαμηλότερο των προσδοκιών (105.278 έναντί της μέσης εκτίμησης για 431.117 οχήματα). Αυτό σε συνδυασμό με την τεράστια διολίσθηση της κεφαλαιοποίησης της εταιρείας κατά σχεδόν 700 δισ. δολάρια οδήγησε σε απώλεια εμπιστοσύνης των επενδυτών.

Ειδικότερα, η μετοχή της εταιρείες συρρικνώθηκε κατά 69% πέρυσι, λόγω της μειωμένης ζήτησης, της αύξησης των επιτοκίων και της επεισοδιακής εξαγοράς του Twitter από τον διευθύνοντα σύμβουλος Έλον Μασκ. Σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv, η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας έχει υποχωρήσει από το 1,06 τρισ. στα 389 δισ. δολάρια το 2022.

Σημειώνεται ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2022 σηματοδοτήθηκε από μεγάλες προκλήσεις για τη Tesla, όπως η έξαρση του κορωνοϊού στην Κίνα, που ανάγκασε την αυτοκινητοβιομηχανία να αναστείλει προσωρινά ή να μειώσει την παραγωγή της στη μονάδα της στη Σαγκάη. Στη διάρκεια επίσης του τέταρτου τριμήνου, η Tesla πρόσφερε μεγάλες μειώσεις στις τιμές και άλλες προσφορές σε ΗΠΑ, Κίνα καθώς και σε άλλες περιοχές του πλανήτη σε μία προσπάθεια να ενισχύσει τη ζήτηση, ακόμη και σε βάρος των περιθωρίων κέρδους της. 

Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου τρεις μήνες ο Μασκ είχε διαβεβαιώσει τους μετόχους της Tesla ότι το 2022 θα έκλεινε «επικά», προσπαθώντας να καθησυχάσει τα πνεύματα μετά την ανακοίνωση των πωλήσεων του τρίτου τριμήνου, οι οποίες διαμορφώθηκαν χαμηλότερα από τις προβλέψεις.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ούτε καν κοντά στην «επική» χρονιά που περίμενε η Tesla

Tesla: Αυξημένες κατά 40% οι πωλήσεις της το 2022

Μαζική φυγή από τη μετοχή της Tesla: Μεγάλος ο «λογαριασμός» για τον Μασκ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News