Business & Finance Τρίτη 22/11/2022, 16:54
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μαζική φυγή από τη μετοχή της Tesla: Μεγάλος ο «λογαριασμός» για τον Μασκ

Μαζική φυγή από τη μετοχή της Tesla: Μεγάλος ο «λογαριασμός» για τον Μασκ

Πολύ μακριά από τα ιστορικά υψηλά βρίσκεται η μετοχή της Tesla, η οποία συνεχίζει να ακολουθεί πτωτική τάση με τους επενδυτές να εγκαταλείπουν περιουσιακά στοιχεία που άνθιζαν την τελευταία δεκαετία. Από το ιστορικό υψηλό της κεφαλαιοποίησής της πέρυσι τον Νοέμβριο, η Tesla έχει χάσει σχεδόν 700 δισ. δολάρια, ποσό αντίστοιχο με τρεις Disney, τέσσερις Nike ή έξι Starbucks.

Ο υψηλός πληθωρισμός, η άνοδος των επιτοκίων και μία επικείμενη ύφεση στις ΗΠΑ, συνεχίζουν να «τρομάζουν» τους επενδυτές, με αποτέλεσμα στο χθεσινό κλείσιμο η Tesla να αποτιμάται στα 530 δισ. δολάρια, πολύ μακριά από τo 1,2 τρισ. όπου βρισκόταν πριν από έναν χρόνο. Παράλληλα όμως οι επενδυτές και ενδεχομένως φαν του ιδρυτή της Tesla, Έλον Μασκ, φαίνεται πως «ξέδωσαν» στη μετοχή, μετά την αναστάτωση που προκάλεσε στο Twitter ως νέος διευθύνων σύμβουλος.

Ο Μασκ είναι αισιόδοξος ότι η τιμή της μετοχής θα ανακάμψει, ωστόσο στο περιβάλλον του υψηλού πληθωρισμού και του δεινού οικονομικού τοπίου, η δυσπιστία των επενδυτών ενδέχεται να επικρατήσει και να συνεχίσουν να ρευστοποιούν τα ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία στο χαρτοφυλάκιό τους.

«Τρύπα» στην περιουσία του Μασκ

Δεδομένου ότι ένα μεγάλο ποσοστό της περιουσίας του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο συνδέεται με μετοχές της Tesla είναι αναμενόμενο ότι η διολίσθηση της μετοχής θα συμπαρέσυρε και τον ίδιο. Η περιουσία του Μασκ τον τελευταίο χρόνο έχει συρρικνωθεί κατά σχεδόν 100 δισ. δολάρια, καταγράφοντας την ταχύτερη διολίσθηση που έχει σημειωθεί ποτέ στη λίστα δισεκατομμυριούχων του Bloomberg.

Αναλυτικά, από τα 340 δισ. δολάρια πέρυσι τον Νοέμβριο, η περιουσία του σήμερα (αφότου η Tesla χθες έκλεισε σε χαμηλό δύο ετών) ανέρχεται περίπου στα 170 δισ. δολάρια. Σημειώνεται πως ο Μασκ διακρατεί μερίδιο περίπου 15% στην Tesla και η διολίσθηση της μετοχής χθες «διέγραψε» περίπου 8,6 δισ. δολάρια από την περιουσία του σε μόλις μία ημέρα.

Βέβαια, ο Μασκ παραμένει ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο. Ωστόσο, η διαφορά με τον αμέσως επόμενο στη λίστα δισεκατομμυριούχων του Bloomberg τον Μπερνάρ Αρνό, βαρόνο του οίκου LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton, μικραίνει και αυτή τη στιγμή ανέρχεται στα 13 δισ. δολάρια.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider

Διαβάστε επίσης:

Email με θέα: Να τι έκανε το καλοκαίρι στην Ελλάδα ο Elon Musk

«Από το πρωί ως το βράδυ»: Ο Elon Musk «σκοτώνεται» στη δουλειά

Elon Musk: Πώς έκανε 110 εκατ. ανθρώπους να μιλούν ελληνικά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News