Business & Finance Δευτέρα 2/01/2023, 21:40
ΒUSINESS & FINANCE

Tesla: Αυξημένες κατά 40% οι πωλήσεις της το 2022

Tesla: Αυξημένες κατά 40% οι πωλήσεις της το 2022

Στα 1,31 εκατ. οχήματα ανήλθαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων της Tesla το 2022, που σηματοδοτεί νέο ιστορικό υψηλό για την αυτοκινητοβιομηχανία του Έλον Μασκ και αύξηση 40% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. 

Ωστόσο, τα νούμερα του τέταρτου τριμήνου ήταν κατώτερα των προβλέψεων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της FactSet, η Wall Street είχε προβλέψει ότι οι πωλήσεις αυτοκινήτων της Tesla θα ανέρχονταν στα 427.000 οχήματα στο τελευταίο τρίμηνο του έτους. 

Η Tesla άρχισε την παραγωγική διαδικασία σε δύο νέες μονάδες φέτος – στο Όστιν του Τέξας και στο Μπράντενμπεργκ της Γερμανίας – ενώ ταυτόχρονα αύξησε την παραγωγή της στην Καλιφόρνια και στη Σαγκάη, όμως δεν δίδει στοιχεία για την παραγωγή και τις πωλήσεις ανά περιοχή. 

Στο τέταρτο τρίμηνο του 2022, η Tesla ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις του μοντέλου Model 3 και Model Y ανήλθαν στα 388.131 οχήματα, ενώ αυτές του μεγαλύτερου σεντάν Model S και του Model X SUV έφθασαν τα 17.147. 

Κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου, η Tesla είχε γράψει: «Σε ορίζοντα έτους αναμένουμε να επιτύχουμε μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 50% στις πωλήσεις αυτοκινήτων. Το ποσοστό αύξησης θα εξαρτηθεί από την παραγωγική μας ικανότητα, τη λειτουργική αποδοτικότητα και τη σταθερότητα σε επίπεδο τροφοδοσίας». 

Το τρίμηνο που έληξε στα τέλη Δεκεμβρίου 2022 σηματοδοτήθηκε από μεγάλες προκλήσεις για τη Tesla, όπως η έξαρση του κορωνοϊού στην Κίνα, που ανάγκασε την αυτοκινητοβιομηχανία να αναστείλει προσωρινά ή να μειώσει την παραγωγή της στη μονάδα της στη Σαγκάη. 

Στη διάρκεια επίσης του τέταρτου τριμήνου, η Tesla πρόσφερε μεγάλες μειώσεις στις τιμές και άλλες προσφορές σε ΗΠΑ, Κίνα καθώς και σε άλλες περιοχές του πλανήτη σε μία προσπάθεια να ενισχύσει τη ζήτηση, ακόμη και σε βάρος των περιθωρίων κέρδους της. 

Σε email που έστειλε σε εργαζομένους της Tesla, ο Έλον Μασκ ζήτησε από τους εργαζομένους να πωλήσουν «εθελοντικά» όσο το δυνατόν περισσότερα αυτοκίνητα πριν από το τέλος του 2022. Στο ίδιο email ενθάρρυνε επίσης τους εργαζομένους να μην ενοχληθούν από την έντονη μεταβλητότητα στην αγορά μετοχών. Η μετοχή της Tesla βούλιαξε περισσότερο από 45% τους τελευταίους έξι μήνες. 

Το Δεκέμβριο, αρκετοί αναλυτές εξέφρασαν ανησυχία για την εξασθένηση της ζήτησης για τα ηλεκτρικά οχήματα της Tesla, τα οποία είναι σχετικά ακριβά σε σύγκριση με πολλά άλλα υβριδικά ή πλήρως ηλεκτρικά μοντέλα ανταγωνιστικών εταιρειών, όπως Ford, GM και Rivian. 

Πάντως, η μετοχή της Tesla άρχισε να αυξάνεται ξανά τις τελευταίες ημέρες του Δεκεμβρίου 2022 εν αναμονή της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων για το τέταρτο τρίμηνο και ολόκληρου του 2022. 

 

moneryeview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

Διαβάστε επίσης:

Προσλήψεις κάνει η Tesla στην Ελλάδα – Οι ειδικότητες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News