Business & Finance Παρασκευή 1/07/2022, 19:51
BUSINESS & FINANCE

Δισεκατομμυριούχοι: Γνώρισαν το χειρότερο εξάμηνο – Έχασαν 1,4 τρισ.δολάρια από τον πλούτο τους

Δισεκατομμυριούχοι: Γνώρισαν το χειρότερο εξάμηνο – Έχασαν 1,4 τρισ.δολάρια από τον πλούτο τους

Το πρώτο εξάμηνο του 2022 δεν στιγματίστηκε μόνο από την ιστορική πτώση των διεθνών μετοχών, αλλά από την άνευ προηγουμένου συρρίκνωση της περιουσίας των δισεκατομμυριούχων του πλανήτη. 

Η περιουσία του Έλον Μασκ έχει μειωθεί κατά 62 δισ.δολάρια. Ο πλούτος του Τζέφ Μπέζος έχει περιοριστεί κατά 63 δισ.δολάρια, ενώ του Μάρκ Ζάκερμπεργκ έχει συρρικνωθεί περισσότερο από το ήμισυ.

Συνολικά, οι 500 πλουσιότεροι του πλανήτη έχουν χάσει 1,4 τρισ.δολάρια στο πρώτο εξάμηνο του 2020, εξωφρενική πτώση που σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη σε διάρκεια εξαμήνου που έχει σημειωθεί έως σήμερα στον κόσμο των δισεκατομμυριούχων.  

Πρόκειται για απότομη αλλαγή πλεύσης από τα δύο προηγούμενα έτη, όταν ο πλούτος των υπερ-πλουσίων είχε αυξηθεί σημαντικά από τα άνευ προηγουμένου δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα στήριξης για να αντιμετωπιστεί η κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα να ενισχυθεί η αξία των πάντων, από τις τεχνολογικές εταιρείες έως τα κρυπτονομίσματα. 

Αλλαγή ρότας

Ορισμένοι από τους πλουσιότερους του πλανήτη είδαν την περιουσία τους να συρρικνώνεται φέτος

Πηγή: Bloomberg Billionaires Index

Με τις κεντρικές τράπεζες να αυξάνουν τα επιτόκια για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό, ορισμένες από τις μετοχές που μέχρι πρότινος βρίσκονταν στα ύψη – μαζί με τους δισεκατομμυριούχους που τις διακρατούσαν – έχουν βρεθεί σε ελεύθερη πτώση. Η Tesla γνώρισε το χειρότερο τρίμηνο στην ιστορία της στο διάστημα Απριλίου-Ιουνίου, ενώ η Amazon.com γνώρισε τις μεγαλύτερες απώλειες από την περίοδο της έκρηξης της φούσκας του dotcom. 

Παρότι οι απώλειες αυτές για τους πλουσίους είναι μεγάλες, δεν κλείνουν την «ψαλίδα» της ανισότητας. O Έλον Μασκ της Tesla εξακολουθεί να έχει τη μεγαλύτερη περιουσία στον πλανήτη, ύψους 208,5 δισ.δολαρίων, ενώ ο Μπέζος της Amazon σταθερά στη δεύτερη θέση με καθαρό πλούτο 129,6 δισ.δολαρίων, σύμφωνα με το δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg. 

Ο Μπερνάρντ Αρνό, ο πλουσιότερος άνθρωπος της Γαλλίας, κατατάσσεται στην τρίτη θέση με περιουσία 128,7 δισ.δολαρίων, με τον Μπιλ Γκέιτς να ακολουθεί με περιουσία 114 δισ.δολαρίων, σύμφωνα με το δείκτη του Βloomberg.

Ωστόσο, τώρα είναι οι μοναδικοί τέσσερις των οποίων η περιουσία ξεπερνά τα 100 δισ.δολάρια – στην αρχή του έτους υπήρχαν συνολικά 10 άτομα σε ολόκληρο τον κόσμο των οποίων η περιουσία ξεπερνούσε το ορόσημο αυτό, συμπεριλαμβανομένων των Ζάκερμπεργκ, ο οποίος έχει πέσει σήμερα στη 17η θέση με πλούτο 60 δισ.δολαρίων. 

Ο Τσάνγκπενγκ Ζάο, που είχε επενδύσει τα μέγιστα στην αγορά κρυπτονομισμάτων και έκανε το ντεμπούτο του στο δείκτη του Bloomberg τον Ιανουάριο με περιουσία ύψους 96 δισ.δολαρίων, είδε τον πλούτο του να υποχωρεί στα 80 δισ.δολάρια φέτος εν μέσω της έντονης μεταβλητότητας των αγορών. 

 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ένας δισεκατομμυριούχος γεννιέται κάθε 30 ώρες

Οι δισεκατομμυριούχοι πίσω από τα μεγαλύτερα media στον κόσμο

Ποιος είναι ο πέμπτος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου που ελάχιστοι γνωρίζουν

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News