Business & Finance Τετάρτη 28/12/2022, 23:24
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Wall Street: Με πτώση οι κύριοι δείκτες εν μέσω μεικτών οικονομικών αποτελεσμάτων και φόβων για ύφεση

Wall Street: Με πτώση οι κύριοι δείκτες εν μέσω μεικτών οικονομικών αποτελεσμάτων και φόβων για ύφεση

Οι βασικοί δείκτες της Wall Street έκλεισαν χαμηλότερα την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές αντιμετώπισαν μεικτά οικονομικά στοιχεία, αυξανόμενα κρούσματα κορωνοϊου στην Κίνα και γεωπολιτικές εντάσεις που οδεύουν προς το 2023.

«Δεν υπήρξε ράλι του Άγιου Βασίλη φέτος. Ο Grinch εμφανίστηκε αυτόν τον Δεκέμβριο για τους επενδυτές», δήλωσε ο Greg Bassuk, διευθύνων σύμβουλος της AXS Investments στο Port Chester της Νέας Υόρκης.

Ο Δεκέμβριος είναι συνήθως ένας ισχυρός μήνας για τις μετοχές, με ράλι την εβδομάδα μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Ο δείκτης S&P 500 από το 1950 έχει κλείσει μόνο 18 φορές Δεκέμβρη με απώλειες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Truist Advisory Services.

«Συνήθως ένα ράλι του Άγιου Βασίλη πυροδοτείται από τις ελπίδες για παράγοντες που θα οδηγήσουν στην οικονομική ανάπτυξη και την ανάπτυξη της αγοράς», δήλωσε ο Bassuk. «Τα αρνητικά και μεικτά οικονομικά στοιχεία, οι μεγαλύτερες ανησυχίες γύρω από την επανεμφάνιση του COVID και οι συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εντάσεις και… όλα αυτά που επηρεάζονται από την πολιτική της Fed, όλα αυτά εμποδίζουν τον Άγιο Βασίλη από το να εμφανιστεί στο τέλος του τρέχοντος έτους».

Και οι 11 κλαδικοί δείκτες του S&P 500 σημείωσαν πτώση την Τετάρτη, με τις ενεργειακές μετοχές να είναι ο μεγαλύτερος χαμένος.

Οι επενδυτές αξιολογούν την κίνηση της Κίνας να ανοίξει εκ νέου την πληγωμένη από την πανδημία οικονομία της με φόντο την έξαρση των λοιμώξεων.

«Με αυτόν τον τρέχοντα συνδυασμό της αύξησης των κρουσμάτων με το άνοιγμα των περιορισμών της Κίνας, βλέπουμε ότι οι επενδυτές ανησυχούν ότι οι επιπτώσεις θα εξαπλωθούν σε πολλές διαφορετικές βιομηχανίες και τομείς, όπως συνέβη και στην προηγούμενη περίοδο της πανδημίας», δήλωσε ο Bassuk.

Ο δείκτης αναφοράς S&P 500 έχει υποχωρήσει κατά 20% από την αρχή του έτους και βρίσκεται σε τροχιά για τη μεγαλύτερη ετήσια απώλειά του από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Η πτώση ήταν πιο σοβαρή για τον Nasdaq, ο οποίος έκλεισε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2020.

Ενώ τα πρόσφατα στοιχεία που υποδεικνύουν χαλάρωση των πληθωριστικών πιέσεων έχουν ενισχύσει τις ελπίδες για μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η σφιχτή αγορά εργασίας και η ανθεκτική αμερικανική οικονομία έχουν υποκινήσει τις ανησυχίες ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Οι αγορές τιμολογούν τώρα 69% πιθανότητες αύξησης των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ τον Φεβρουάριο και βλέπουν τα επιτόκια να κορυφώνονται στο 4,94% το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους.

Η μετοχή της Tesla σημείωσε άνοδο σε μία ασταθή διαπραγμάτευση, αφού έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο και πλέον ετών μία ημέρα νωρίτερα. Η μετοχή σημειώνει πτώση σχεδόν 69% για το έτος.

Η Southwest Airlines έπεσε μια ημέρα αφότου ο αερομεταφορέας δέχθηκε τα πυρά της αμερικανικής κυβέρνησης για την ακύρωση χιλιάδων πτήσεων.

O S&P 500 έχασε 46,03 μονάδες ή 1,20% και έκλεισε στις 3.783,22 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έχασε 139,94 μονάδες ή 1,35% στις 10.213,29 μονάδες. Ο Dow Jones σημείωσε πτώση 365,85 μονάδων ή 1,10%, στις 32.875,71 μονάδες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News