Business & Finance Παρασκευή 23/12/2022, 12:18
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Elon Musk: Έρχεται ύφεση αλά 2009

Elon Musk: Έρχεται ύφεση αλά 2009

Την υπόσχεση ότι θα σταματήσει να πουλά μετοχές της Tesla έδωσε για άλλη μία φορά ο Έλον Μασκ, αφότου διοχέτευσε μετοχές αξίας περίπου 40 δισ. δολαρίων, οδηγώντας σε διολίσθηση της μετοχής σε χαμηλό δύο ετών. Σε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε χθες στο Twitter Spaces, ο Μασκ προσπάθησε να καθησυχάσει τους επενδυτές σε ό,τι αφορά την τρέχουσα κατάσταση της μετοχής της Tesla, αλλά εξέφρασε ανησυχίες για το μέλλον της εταιρείας λόγω της συνολικής κατάστασης της οικονομίας.

«Δεν θα πουλήσω μετοχές για – δεν ξέρω – ίσως δύο ακόμα χρόνια, σίγουρα έναν χρόνο υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και κατά πάσα πιθανότητα ούτε το αμέσως επόμενο έτος», δήλωσε χθες ο Μασκ σε live συζήτηση στο Twitter Spaces. Υπενθυμίζεται ότι ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Tesla είχε κάνει αντίστοιχες δεσμεύσεις τον Απρίλιο και τον Αύγουστο, αλλά τις αθέτησε, προκειμένου να χρηματοδοτήσει την εξαγορά της Twitter.

«Θολό» το μέλλον

Στο πλαίσιο της χθεσινής συζήτησης ο Μασκ δήλωσε: «Πιστεύω ότι είμαστε σε ύφεση και θεωρώ ότι το 2023 θα έρθει μία αρκετά σοβαρή ύφεση. Θα είναι κατά την άποψή μου συγκρίσιμη με το 2009. Δεν ξέρω εάν θα είναι λίγο καλύτερη ή λίγο λιγότερη, αλλά από τη δική μου πλευρά πιστεύω ότι κατά πάσα πιθανότητα θα είναι συγκρίσιμη. Αυτό σημαίνει ότι η ζήτηση για κάθε είδους προαιρετικό προϊόν ή είδος πολυτελείας, ιδίως εάν είναι κάτι ακριβό, θα είναι χαμηλότερη».

Υπενθυμίζεται ότι σε αντίθεση με προηγούμενη πρόβλεψη του Μασκ, που ανέμενε «επικό» τέλος του έτους, οι τελευταίοι μήνες ήταν εξαιρετικά δύσκολοι για την Tesla. Η αυτοκινητοβιομηχανία προχώρησε σε μείωση τιμών και συρρίκνωση της παραγωγής στην Κίνα, ενώ ο ίδιος ο Μασκ έχει επικρίνει επανειλημμένως τη Fed για τις αυξήσεις επιτοκίων. Τα σχόλιά του, τα οποία ενίοτε είναι συνωμοσιολογικά ή φέρουν πολιτική χροιά, έχουν απομακρύνει κάποιους καταναλωτές. Στις ΗΠΑ, για να ενθαρρύνει τις πωλήσεις στο τέταρτο τρίμηνο του έτους, η Tesla προσέφερε γενναιόδωρα κίνητρα.

Έπειτα όμως από μία πτωτική πορεία το τελευταίο διβδόμαδο, η κεφαλαιοποίηση της Tesla υποχώρησε κάτω των 400 δισ. δολαρίων για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2020. Ο Μασκ ανέφερε χθες ότι έχει συγκεντρώσει μετρητά από τις πωλήσεις μετοχών, ώστε να είναι κατάλληλα προετοιμασμένος για το «χείριστο σενάριο».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

«Μαύρες» προβλέψεις για το 2023: Τι λένε έξι CEOs

Ούτε καν κοντά στην «επική» χρονιά που περίμενε η Tesla

«Βέλη» Bill Gates στον Elon Musk: Πυροδοτεί την ψηφιακή πόλωση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News