Business & Finance Τετάρτη 28/12/2022, 09:44
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε ελεύθερη πτώση η μετοχή της Tesla – Έχει χάσει το 69% της αξίας της 

Σε ελεύθερη πτώση η μετοχή της Tesla – Έχει χάσει το 69% της αξίας της 

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται η μετοχή της Tesla Inc. καταγράφοντας το μεγαλύτερο σε διάρκεια πτωτικό σερί από το 2018, καθώς έγινε γνωστό πως σχεδιάζει το πάγωμα της παραγωγής στο εργοστάσιο της Κίνας. 

Η μετοχή της εταιρείας του Έλον Μασκ, έκλεισε χθες με πτώση 11% στα 109,1 δολάρια  σημειώνοντας απώλειες για επτά συνεχόμενες συνεδριάσεις της Wall Street. Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων έχει υποχωρήσει στα περίπου 345 δισ. δολάρια, χαμηλότερα από τις Walmart, JP Morgan Chase και Nvidia. 

Μετά και από τις χθεσινές επιδόσεις η Tesla έχασε τη θέση της στις 10 εταιρείες του S&P 500 με την υψηλότερη κεφαλαιοποίηση, μια διάκριση που κατείχε από όταν μπήκε στον δείκτη τον Δεκέμβριο του 2020. 

Γιατί πέφτει η μετοχή 

Τα νέα για τη μείωση της παραγωγής στη Σαγκάη ήρθαν στον απόηχο της είδησης που δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα πως η Tesla προσφέρει στους πελάτες της έκπτωση 7.500 δολαρίων για τα οχήματα που θα παραδοθούν πριν το τέλος του έτους. 

Σύμφωνα με το Bloomberg, oι δύο αυτές ειδήσεις ενισχύουν τους φόβους των επενδυτών πως η ζήτηση για οχήματα μειώνεται. Και αυτό για μια εταιρεία όπως η Tesla που η αποτίμησή της εξαρτάται από τις προοπτικές της μελλοντικής ανάπτυξης, αποτελεί ένα σημαντικό κίνδυνο. 

«Κατά κύριο λόγο η αδυναμία της μετοχής φέτος οφείλεται στις ενδείξεις για μείωση της ζήτησης παγκοσμίως», δήλωσε ο Κρεγκ Ίρβιν, αναλυτής της Roth Capital Partners. H εκτιμώμενη ανάπτυξη των εσόδων της εταιρείας «είναι ακόμη εξαιρετική, αλλά όχι αρκετά εξαιρετική για μια εταιρεία με κεφαλαιοποίηση 385 δισ. δολαρίων», πρόσθεσε αναφερόμενος στην αποτίμηση της εταιρείας την προηγούμενη εβδομάδα. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg οι αναλυτές εκτιμούν πως τα έσοδα της Tesla θα αυξηθούν κατά 54% το 2022 και 37% το 2023. 

Απότομες κινήσεις 

Η προοπτική της Tesla να είναι η κορυφαία εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων σε ένα μέλλον που αυτά θα κυριαρχούν στους δρόμους οδήγησε στον οκταπλασιασμό της μετοχής της εταιρείας το 2020, που είχε ως αποτέλεσμα η Tesla να μπει στον S&P 500 στον οποίο συμμετέχουν οι 500 εταιρείες με την υψηλότερη κεφαλαιοποίηση και μάλιστα να γίνει για ένα διάστημα η πέμπτη πιο ακριβή εταιρεία. 

Αλλά η διόρθωση ήρθε εξίσου γρήγορα φέτος. Η Tesla έχει χάσει το 69% της αξίας της εν μέσω της εξαγοράς του Twitter από τον Μασκ, των ανησυχιών των επενδυτών για την ανάπτυξη της εταιρείες και τους φόβους πως ο υψηλός πληθωρισμός και τα αυξανόμενα επιτόκια θα μειώσουν τον ενθουσιασμό των καταναλωτών για ηλεκτρικά οχήματα. 

Υπάρχει ακόμη ελπίδα 

Η κεφαλαιοποίηση της Tesla έχει χάσει περίπου 720 δισ. δολάρια φέτος με την κατάρρευση της μετοχής της να αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους της πτώσης του S&P 500 το 2022 μετά από τις Amazon, Microsoft και Apple. 

Και όμως οι αναλυτές διατηρούν θετική στάση για τις προοπτικές της εταιρείας μακροπρόθεσμα δίνοντάς της συστάσεις για αγορά μετοχών.. «Παρά τις επιδόσεις της μετοχής, η Tesla φαίνεται πως επιταχύνει την καινοτομία της, σε πλήρη αντίθεση με άλλες μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες που στην καλύτερη έχουν παγώσει τις αναβαθμίσεις των προϊόντων τους», αναφέρει ο Γιώργος Γιαναρίκας, αναλυτής της Canaccord Genuity. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg 

Διαβάστε επίσης: 

Tesla: Το 2022 το χειρότερο έτος για τη μετοχή της – Δεν θα είναι καλύτερο το ’23

Elon Mask: Κινδυνεύει να χάσει το «τιμόνι» της Tesla;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News