Business & Finance Τρίτη 27/12/2022, 23:29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Wall Street: Πτωτικά ξεκινά η τελευταία εβδομάδα συναλλαγών του 2022

Wall Street: Πτωτικά ξεκινά η τελευταία εβδομάδα συναλλαγών του 2022

Η Wall Street ξεκινά πτωτικά την τελευταία εβδομάδα του 2022, καθώς η άνοδος των αποδόσεων του κρατικών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου παρέσυρε προς τα κάτω τις τεχνολογικές μετοχές, με τις αγορές να χωνεύουν τις προοπτικές για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό από την άρση του lockdown του Covid στην Κίνα.

Ο S&P 500 υποχώρησε σημειώνοντας χαμηλό όγκο συναλλαγών, με τις συναλλαγές να είναι περίπου 20% κάτω από τον μέσο όρο των 30 ημερών. Ο Nasdaq 100 υποαπέδωσε, σημειώνοντας πτώση άνω του 1%.

«Οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων πιέζουν τις μετοχές ανάπτυξης, και από την άλλη πλευρά οι βιομηχανικές, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και η ενέργεια υπεραποδίδουν», δήλωσε ο Ryan Detrick, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της αγοράς στην Carson Group στην Ομάχα της Νεμπράσκα. 

Οι μετοχές της Tesla Inc. ηγήθηκαν των απωλειών, καθώς η αναφορά για σχέδιο προσωρινής διακοπής της παραγωγής στο εργοστάσιό της στη Σαγκάη. Με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Τρίτης, η μετοχή της Tesla έχει χάσει σχεδόν το 70% της αξίας της φέτος. Η Apple Inc. άγγιξε το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2021 εν μέσω της πτώσης των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών. 

Η Southwest Airlines Co. ηγήθηκε της πτώσης των μετοχών των αεροπορικών εταιρειών μετά την ακύρωση πτήσεων, εξαιτίας των δύσκολων καιρικών συνθηκών στις ΗΠΑ. Ο ευρύτερος δείκτης S&P 1500 Airlines έκλεισε επίσης τη συνεδρίαση στο κόκκινο. Εν τω μεταξύ, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones Industrial Average υπεραπέδωσε, με κέρδη σε μετοχές όπως η Verizon Communications Inc. και η Caterpillar Inc.

Η άνοδος των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων έθεσε υπό πίεση τις ευαίσθητες στα επιτόκια μετοχές ανάπτυξης, ένα φαινόμενο που επαναλαμβάνεται όλο το 2022. Για το έτος, οι μετοχές ανάπτυξης έχουν σημειώσει πτώση άνω του 30% σε σύγκριση με την πτώση της αξίας κατά περίπου 7,5% την ίδια περίοδο.

Με μόλις τρεις ημέρες διαπραγμάτευσης να απομένουν για το 2022, και οι τρεις δείκτες βρίσκονται σε πορεία να σημειώσουν τη μεγαλύτερη ετήσια απώλειά τους από το 2008, το ναδίρ της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

«Ήταν μια κακή χρονιά για τις μετοχές, αλλά ακόμα χειρότερη χρονιά για τα ομόλογα. Φαινόμενο εξαιρετικά σπάνιο», δήλωσε ο Detrick. «Είναι μια ατυχής υπενθύμιση ότι οι αγορές μπορούν μερικές φορές να εκπλήξουν».

Το Πεκίνο χαλάρωσε τους αυστηρούς περιορισμούς εξαιτίας της πανδημίας, οι οποίοι έχουν πλήξει την οικονομία των 17 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, τροφοδοτώντας τις ελπίδες για αναζωογόνηση της παγκόσμιας ζήτησης και βελτίωση της αλυσίδας εφοδιασμού.

Οι εισηγμένες στις ΗΠΑ μετοχές κινεζικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των JD.Com Inc, Alibaba Group Holding Ltd και Pinduoduo Inc, σημείωσαν άλμα μετά την ανακοίνωση του Πεκίνου ότι χαλαρώνει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Στο μέτωπο της οικονομίας, η αρχική αποτίμηση του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου για το εμπορικό ισοζύγιο αγαθών της χώρας έδειξε ότι το έλλειμμα μειώθηκε κατά 15,6%, ενώ η S&P Case-Shiller έδειξε ότι η αύξηση των τιμών των κατοικιών στο σύνθετο δελτίο των 20 πόλεων μειώθηκε στο 8,6% σε ετήσια βάση, τη χαμηλότερη μέτρηση από τον Νοέμβριο του 2020.

Ο S&P 500 έχασε 15,57 μονάδες ή 0,40% και έκλεισε στις 3.829,25 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έχασε 144,64 μονάδες ή 1,38% στις 10.353,23 μονάδες. Ο Dow Jones σημείωσε άνοδο 37,63 μονάδων ή 0,11%, στις 33.241,56 μονάδες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters και bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News