Business & Finance Τετάρτη 14/12/2022, 23:13
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Wall Street: Απότομη προσγείωση έφερε η ομιλία Πάουελ

Wall Street: Απότομη προσγείωση έφερε η ομιλία Πάουελ

Με πτώση έκλεισαν τη συνεδρίαση και οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street, καθώς οι επενδυτές ξεπέρασαν πολύ γρήγορα την απόφαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, εστιάζοντας στην ομιλία του προέδρου της Τζερόμ Πάουελ.

O Dow Jones υποχώρησε 142,29 μονάδες ή 0,42% στις 33.966,35 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 0,61% στις 3.995,32 μονάδες, ενώ ο Nasdaq σημείωσε πτώση 0,76% στις 11.170,89 μονάδες. Και οι τρεις δείκτες άγγιξαν χαμηλό συνεδρίασης, αμέσως αφότου ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, σηματοδότησε ότι χρειάζονται περισσότερες ενδείξεις προτού η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αλλάξει ουσιαστικά τη θέση της για τον πληθωρισμό. Ο Dow υποχώρησε προς στιγμή 404 μονάδες, αφού νωρίτερα κατέγραφε άνοδο 287 μονάδων.

«Τα μέχρι τώρα στοιχεία για τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο δείχνουν μία καλοδεχούμενη μείωση στο μηνιαίο ρυθμό αύξησης των τιμών καταναλωτή. Ωστόσο, θα χρειαστούν πολύ περισσότερες ενδείξεις προκειμένου να εδραιωθεί η άποψη ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε σταθερά μειούμενη πορεία», είπε ο Πάουελ.

Η Fed αύξησε τα επιτόκιά της κατά 50 μονάδες βάσης, όπως ακριβώς περίμεναν οι αγορές, στην τελευταία συνεδρίαση του έτους, σε μία μικρότερη κίνηση από τις τέσσερις προηγούμενες διαδοχικές επιτοκιακές αυξήσεις των 75 μονάδων βάσης.

Οι αξιωματούχοι της Fed προβλέπουν επίσης επιτοκιακές αυξήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023, και όχι μειώσεις έως το 2024. Στόχος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ είναι να ανεβάσει τα επιτόκια στο 5,1% προτού σταματήσει τις αυξήσεις, ένα τερματικό επιτόκιο ελαφρώς υψηλότερο από το 4,6% που είχε σηματοδοτήσει το Σεπτέμβριο.

«Το μεγάλο θέμα που την κάνει επιθετική είναι ότι οι προβλέψεις της Fed τοποθετούν το τερματικό επιτόκιο στο 5,1% για το 2023 από το 4,6% στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου», αναφέρει ο Τζιμ Κάρον της Morgan Stanley Investment Management.

H μεγάλη ευφορία που δημιουργήθηκε στη Wall Street μετά τα βελτιωμένα στοιχεία για τον πληθωρισμό εξανεμίστηκε μετά από την απόφαση της Φέντεραλ Ριζέρβ να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης και το κλίμα που διαμόρφωσε στην αγορά η ομιλία Πάουελ, αναφέρει η Τζίνα Μπόλβιν, πρόεδρος της Bolvin Wealth Management Group. “Ενώ χθες οι επενδυτές είχαν μπει στο κλίμα των εορτών μετά τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή, τώρα οι ελπίδες τους για ένα ράλι του Άη-Βασίλη εξανεμίστηκαν όταν ο Πάουελ έπαιξε τον ρόλο του Σκρουτζ στη συνεδρίαση της Fed. Ενώ η αγορά είχε προεξοφλήσει μία αύξηση των 50 μονάδων βάσης, που είναι η υψηλότερη σε διάρκεια 15 ετών, ο Πάουελ εμφανίστηκε ως Σκρουτζ και πάγωσε το χαμόγελο των επενδυτών με τον επιθετικό τόνο του”, σημειώνει.

Moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News