Business & Finance Πέμπτη 10/11/2022, 16:38
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Επιβράδυνση του πληθωρισμού και ράλι στη Wall Street

ΗΠΑ: Επιβράδυνση του πληθωρισμού και ράλι στη Wall Street

Περαιτέρω ταχύτητα κατέβασε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο, επεκτείνοντας την καθοδική του πορεία για τέταρτο διαδοχικό μήνα, με τα στοιχεία αυτά να πυροδοτούν ράλι στη Wall Street.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας, οι τιμές καταναλωτή τον περασμένο μήνα υποχώρησαν στο 7,7% σε ετήσια βάση, από 8,2% τον Σεπτέμβριο. Το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο του 8% που ανέμεναν οι αναλυτές. Σε μηνιαία βάση ο δείκτης των τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,4%, από 0,4% τον Σεπτέμβριο και επίσης χαμηλότερα του 0,6% των εκτιμήσεων. 

Είναι η πρώτη φορά από τον περασμένο Φεβρουάριο που ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε χαμηλότερα του 8%, ενώ τον Ιούλιο είχε εκτιναχθεί σε υψηλό 40 ετών στο 9,1%.

Η εκ νέου υποχώρηση του πληθωρισμού ξεπρόβαλε μια διάχυτη αισιοδοξία ότι η κορύφωση του πληθωρισμού έχει συντελεσθεί, αλλά ακόμη περισσότερο ότι η Fed θα επιβραδύνει τις αυξήσεις των επιτοκίων καθώς οι τιμές καταναλωτή επιβραδύνονται. Άλλωστε η σύσφιγξη της πολιτικής και οι αυξήσεις των επιτοκίων έχουν αποκλειστικά τον σκοπό της χαλιναγώγησης του πληθωρισμού. 

Με το κλίμα κάτι περισσότερο από αισιόδοξο, με την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτηε της Wall Street έχουν απογειωθεί. Ο Dow Jones καταγράφει κέρδη περί του 2,35%, ο S&P ενισχύεται κατά 3,50%, με το Nasdaq να πραγματοποιεί άλμα της τάξεως του 4,75%. 

Μοναδικό μελανό σημείο σήμερα, τα στοιχεία αναφορικά με τις νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας, οι οποίες αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα περισσότερο του αναμενομένου στις 225.000, από 218.000 κι έναντι εκτιμήσεων για αύξησή τους στις 220.000 αιτήσεις. 

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News