Business & Finance Σάββατο 31/12/2022, 21:02
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πυκνώνουν τα σύννεφα για ύφεση – Οι προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία το 2023

Πυκνώνουν τα σύννεφα για ύφεση – Οι προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία το 2023

Πλήθυναν οι προειδοποιήσεις για ύφεση στη διεθνή οικονομία το 2023, με διεθνείς φορείς, οικονομολόγους και CEOs τραπεζών παγκοσμίως να συμφωνούν πλέον πως η κατάσταση επιδεινώνεται ταχύτατα, ενώ ορισμένοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για κρίση αντίστοιχη με το 2008.

IIF

Σε πρόσφατη έκθεση, το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) εκτίμησε ότι η παγκόσμια οικονομία το 2023 θα είναι εξίσου αδύναμη με την περίοδο της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Θέτοντας στο επίκεντρο των εξελίξεων τη συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία, το IIF προέβλεψε επιβράδυνση στο 1,2% διεθνώς, ενώ βαθύτερη συρρίκνωση (κατά 2%) αναμένει για την Ευρωζώνη.

ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα

Από την πλευρά τους, ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα εστίασαν στο πρόβλημα της αύξησης του κρατικού χρέους διεθνώς από την επέλαση της πανδημίας και της παράλληλης αύξησης των επιτοκίων. Οι δύο οικονομικοί φορείς συνέδεσαν την αύξηση του διεθνούς επιπέδου χρέους με την ενίσχυση της αστάθειας, μιλώντας για την απειλή μιας κρίσης που θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω διακυμάνσεις στις αγορές το 2023.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, δήλωσε στις αρχές Δεκεμβρίου ότι είναι πιθανή μια περαιτέρω υποβάθμιση των προβλέψεων για την παγκόσμια ανάπτυξη. Αυτή τη στιγμή, το ΔΝΤ προβλέψει ανάπτυξη στο 2,7% το 2023, χαμηλότερη από το 3,2% του 2022. Από την πλευρά του, ο Ντέιβιντ Μαλπάς, επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, δήλωσε στην ίδια περίσταση: «Ανησυχώ βαθύτατα ότι ο κόσμος κινδυνεύει από μια παγκόσμια ύφεση. Αυτή είναι μια πραγματική μακροπρόθεσμη κρίση για τους ανθρώπους στις αναπτυσσόμενες χώρες».

Νουριέλ Ρουμπινί

Στον ίδιο τόνο, αλλά ακόμη πιο απαισιόδοξες είναι οι προβλέψεις του οικονομολόγου – γνωστού και ως Dr Doom – Νουριέλ Ρουμπινί για την παγκόσμια οικονομία. Όπως δήλωσε πρόσφατα στους Financial Times, η ύφεση που επέρχεται δεν θα είναι ήπια: «Όχι, αυτή δεν θα είναι μία ρηχή και σύντομη ύφεση, θα είναι βαθιά και παρατεταμένη», δήλωσε παρομοιάζοντας την οικονομική κατάσταση του 2023 με μία συντριβή τρένου σε slow motion.

Παράλληλα, μερικά από τα πιο ηχηρά ονόματα της παγκόσμιας επιχειρηματικής σκηνής έχουν προβεί σε δυσοίωνες προβλέψεις για το ερχόμενο έτος.

Τζέιμι Ντίμον, JP Morgan

Μέχρι τα μέσα του 2023 οι ΗΠΑ και η διεθνής οικονομία θα βρίσκονται σε ύφεση δήλωσε ο Ντίμον πρόσφατα και έκανε λόγο για έναν «πολύ, πολύ σοβαρό» συνδυασμό κινδύνων. Μεταξύ των πιο επικίνδυνων παραγόντων που θα «χτυπήσουν» τις ΗΠΑ συμπεριέλαβε τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό, τις αυξήσεις των επιτοκίων πέραν του προσδοκώμενου, το αβέβαιο αποτέλεσμα της ποσοτικής χαλάρωσης και τις επιδράσεις του πολέμου. «Αυτά είναι πολύ, πολύ σοβαρά πράγματα, τα οποία πιστεύω ότι κατά πάσα πιθανότητα θα σπρώξουν τις ΗΠΑ και τον κόσμο – εννοώ, η Ευρώπη είναι ήδη σε ύφεση – σε ένα είδος ύφεσης σε έξι με εννιά μήνες από τώρα».

Ντέιβιντ Σόλομον, Goldman Sachs

Στο πλαίσιο της παρουσίασης των αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου της τράπεζας, ο Σόλομον προειδοποίησε ότι η αμερικανική οικονομία ενδέχεται να οδεύει προς ύφεση, με αποτέλεσμα οι επιχειρηματικές αποφάσεις και οι επενδυτικές κινήσεις να καθίστανται δυσκολότερες. «Νομίζω ότι είναι εποχή για να είμαστε επιφυλακτικοί και εάν διοικείς μια επιχείρηση που στηρίζεται στο ρίσκο, είναι καιρός να είσαι πιο προσεκτικός», είπε ο Σόλομον. «Πιστεύω πρέπει να περιμένεις ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη μεταβλητότητα στον ορίζοντα τώρα. Αυτό δεν σημαίνει ότι στα σίγουρα θα έχουμε ένα πολύ δύσκολο οικονομικό σενάριο. Αλλά υπάρχει μια καλή πιθανότητα να έχουμε μια ύφεση στις ΗΠΑ», εξήγησε.

Κρίστιαν Σιούινγκ, Deutsche Bank

Στο τέλος Ιουνίου ο Σιούινγκ έδωσε πιθανότητες 50% για ύφεση στην παγκόσμια οικονομία, όσο οι κεντρικές τράπεζες ενισχύουν τις προσπάθειες για να περιορίσουν τις πληθωριστικές πιέσεις. Στη Ευρώπη και τις ΗΠΑ «η πιθανότητα ύφεσης στο δεύτερο μισό του 2023, ενώ παράλληλα τα επιτόκια δανεισμού ανεβαίνουν, είναι προφανώς αυξημένη σε σχέση με τις προβλέψεις που είχαμε πριν ξεσπάσει ο πόλεμος», είχε τονίσει ο ίδιος. Πιο πρόσφατα, δήλωσε συγκεκριμένα για τη Γερμανία ότι «δεν μπορούμε πλέον να αποτρέψουμε μία ύφεση. Αλλά πιστεύουμε ότι η οικονομία μας είναι αρκετά ανθεκτική, ώστε να αντιμετωπίσει καλά αυτή την ύφεση – υπό την προϋπόθεση ότι οι κεντρικές τράπεζες θα δράσουν τώρα γρήγορα και αποφασιστικά».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

DZ Bank: Επιδείνωση προοπτικών στην Ευρωζώνη – Βαθύτερη ύφεση στην Ελλάδα

Nouriel Roubini: Έρχεται νέα κρίση – Οι «μέγα-απειλές»

Blackouts, εξεγέρσεις και παγκόσμιος πόλεμος: Αυτοί είναι οι 10 κίνδυνοι του 2023

ΔΝΤ: Το roller coaster του παγκόσμιου χρέους – Παραμένει υψηλότερα από το 2019

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News