BUSINESS & FINANCE

DZ Bank: Επιδείνωση προοπτικών στην Ευρωζώνη – Βαθύτερη ύφεση στην Ελλάδα

DZ Bank: Επιδείνωση προοπτικών στην Ευρωζώνη – Βαθύτερη ύφεση στην Ελλάδα

Παραπλανητικές θεωρεί η DZ Bank τις καλύτερες των προβλέψεων επιδόσεις των οικονομιών μέχρι στιγμής και τις θετικές εκπλήξεις του τρίτου τριμήνου. «Οι γενικές συνθήκες για την παγκόσμια οικονομία παραμένουν δύσκολες», τονίζει ο γερμανικός επενδυτικός οίκος και προειδοποιεί ότι οι συνθήκες στην Ευρωζώνη επιδεινώθηκαν τον Οκτώβριο, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζει τις προβλέψεις της και για την Ελλάδα.

Ειδικότερα, η DZ Bank προβλέπει ανάπτυξη 4,5% για το 2022 (έναντι 6,9% που περίμενε προηγουμένως) αλλά και ύφεση 1,2% το 2023 (έναντι προηγούμενων εκτιμήσεων για 0,7%).

Σύμφωνα με τον οίκο, η ελληνική οικονομία θα τραβήξει «χειρόφρενο» προς τα τέλη του έτους, καθώς έπειτα από τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης το α΄ και β΄ τρίμηνο (8% και 7,7% αντίστοιχα), εκτιμάται ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,8% το τρίτο τρίμηνο και θα συρρικνωθεί κατά 0,1% το τέταρτο τρίμηνο.

Σε αυτό το περιβάλλον, η DZ Bank περιμένει ότι ο πληθωρισμός θα κλείσει το 2022 στο 9,7% (κορυφώνοντας στο 11,5% το τρίτο τρίμηνο και πέφτοντας στο 10,2% το τέταρτο τρίμηνο), για να αποκλιμακωθεί στο 6,8% το 2023.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα προβλέπεται στο 5% του ΑΕΠ φέτος και στο 2% το 2023, με το χρέος στο 194% και στο 192% του ΑΕΠ αντίστοιχα.

Οι προοπτικές για όλες τις οικονομίες επιδεινώνονται

Παρότι η παγκόσμια οικονομία έχει εμφανίσει επιδόσεις καλύτερες των προβλέψεων μέχρι στιγμής φέτος, η DZ Bank συστήνει στους πελάτες της να μην απατώνται από τα στοιχεία αυτά, καθώς  τα βάρη προς τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές είναι τεράστια. «Ο πολύ υψηλός πληθωρισμός  έχει προκαλέσει την αισθητή επιδείνωση του καταναλωτικού κλίματος σε πολλές χώρες», τονίζουν οι αναλυτές, προσθέτοντας ότι η αυξανόμενη απροθυμία των καταναλωτών να ξοδέψουν πιέζει το κλίμα για τις επιχειρήσεις.

DZ Bank: Επιδείνωση προοπτικών στην Ευρωζώνη – Βαθύτερη ύφεση στην Ελλάδα-1

Σε αυτές τις πιέσεις προστίθενται οι αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ και τη Fed, που ήδη επιφέρουν ορατές συνέπειες στις αγορές κατοικιών και αναμένεται να επηρεάσουν όλο και περισσότερο το επιχειρηματικό κλίμα.

Συνεπώς, η DZ Bank περιμένει ότι τόσο η Ευρωζώνη όσο και η αμερικανική οικονομία θα πέσουν σε ύφεση τον χειμώνα του 2022/2023.

Μάλιστα όπως σημειώνουν οι αναλυτές, οι προοπτικές για την Ευρωζώνη επιδεινώθηκαν περαιτέρω τον Οκτώβριο, σηματοδοτώντας μία ύφεση με δύο τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης, η οποία θα ακολουθηθεί από μία ήπια μόνο ανάκαμψη μέσα στο 2023.

Η DZ Bank προβλέπει ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα κλείσει με ανάπτυξη 3,1% φέτος αλλά ύφεση 1% το 2023. Ο πληθωρισμός αναμένεται στο 8,5% φέτος και στο 6,7% το 2023.

DZ Bank: Επιδείνωση προοπτικών στην Ευρωζώνη – Βαθύτερη ύφεση στην Ελλάδα-2

Όπως εξηγούν οι αναλυτές, οι πληθωριστικές πιέσεις επεκτείνονται και πέραν της ενέργειας, στα τρόφιμα. Για αυτό και τα μέτρα που σχεδιάζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να μετριαστεί η ενεργειακή ακρίβεια πρέπει να εφαρμοστούν γρήγορα, πριν ο πληθωρισμός επεκταθεί σε άλλα σημεία των οικονομιών, τονίζουν.

Διαβάστε επίσης: 

UBS: Πολύ πάνω από το consensus για την ελληνική οικονομία – Τι λέει για εκλογές, χρέος

BofA: Στο 5,3% ανεβαίνει ο πήχυς του 2022, γλιτώνει την ύφεση η Ελλάδα

Capital Economics: Φρένο στην ελληνική ανάπτυξη το 2023 – Τα τουριστικά έσοδα θα μειωθούν

 

UBS: Πολύ πάνω από το consensus για την ελληνική οικονομία – Τι λέει για εκλογές, χρέος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News