BUSINESS & FINANCE

Capital Economics: Φρένο στην ελληνική ανάπτυξη το 2023 – Τα τουριστικά έσοδα θα μειωθούν

Capital Economics: Φρένο στην ελληνική ανάπτυξη το 2023 – Τα τουριστικά έσοδα θα μειωθούν

Πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, της τάξης του 6,5%, περιμένει για φέτος στην ελληνική οικονομία η Capital Economics. Όμως, προειδοποιεί ότι η εξαιρετικά ισχυρή ανάκαμψη της Ελλάδας θα τραβήξει χειρόφρενο το 2023, με μηδενικούς ρυθμούς ανάπτυξης, καθώς τόσο η εξωτερική όσο και η εγχώρια ζήτηση θα συρρικνωθούν. Παρόλα αυτά, εκτίμηση του οίκου είναι ότι η ύφεση στην Ελλάδα θα είναι πιο ρηχή σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη.  Η επιστροφή στην ανάπτυξη αναμένεται από το 2024, με ρυθμούς 1,8%.

Έτσι και αλλιώς, η Capital Economics μιλά για μια σχετικά ανθεκτική οικονομία, χαρακτηρίζοντας εντυπωσιακή την ανάκαμψη από την πανδημία, η οποία συνεχίστηκε και το πρώτο εξάμηνο του έτους, με αποτέλεσμα το ΑΕΠ να αυξηθεί σε επίπεδα 5% υψηλότερα από ό,τι βρισκόταν πριν από τον κορωνοϊό.

Capital Economics: Φρένο στην ελληνική ανάπτυξη το 2023 – Τα τουριστικά έσοδα θα μειωθούν-1

Η ανάκαμψη αυτή είναι πολύ ισχυρότερη σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, όμως η ελληνική οικονομία παραμένει χαμηλότερα από ό,τι ήταν πριν από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση (και την ελληνική κρίση που ακολούθησε).

Όπως σημειώνει η Capital Economics, οι τουριστικές αφίξεις και τα τουριστικά έσοδα βρέθηκαν κοντά στα προ-πανδημίας επίπεδα φέτος το καλοκαίρι αλλά αναμένεται να μειωθούν το 2023, λόγω της ύφεσης στις άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες. Ο οίκος θυμίζει ότι τα τουριστικά έσοδα μειώθηκαν κατά 17% από το 2007 έως το 2010, κυρίως λόγω της ύφεσης στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Capital Economics: Φρένο στην ελληνική ανάπτυξη το 2023 – Τα τουριστικά έσοδα θα μειωθούν-2

Επιπλέον, οι εξαγωγές, που επίσης εμφανίζουν καλές επιδόσεις τα τελευταία χρόνια, αναμένεται να επιβραδυνθούν, λόγω της μείωσης της εξωτερικής ζήτησης. Αλλά και η εγχώρια ζήτηση αναμένεται να συρρικνωθεί, ως αποτέλεσμα του πληθωρισμού.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών, ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 9,8% φέτος και στο 4,5% το 2023, πέφτοντας στο 1% το 2024. Έτσι, η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται αυξημένη κατά 9% φέτος, αλλά μόλις 0,5% το 2023.

«Συνολικά, πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα υποφέρει από μία ύφεση τους επόμενους μήνες, όπως δείχνει και η πρόσφατη μείωση του δείκτη PMI της μεταποίησης», επισημαίνουν οι αναλυτές της Capital Economics.

Capital Economics: Φρένο στην ελληνική ανάπτυξη το 2023 – Τα τουριστικά έσοδα θα μειωθούν-3

Παρόλα αυτά, τονίζουν ότι τα δημόσια οικονομικά της χώρας φαίνεται βιώσιμα σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, παρότι η Ελλάδα έχει το υψηλότερο χρέος, ως προς το ΑΕΠ, με διαφορά ανάμεσα στις χώρες της Ευρωζώνης.

Οι δαπάνες για τόκους είναι χαμηλές και η μέση περίοδος ωρίμανσης του δημόσιου χρέους είναι αρκετά υψηλή. Επιπλέον, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να στηρίξει τα ελληνικά ομόλογα όταν και εάν ενεργοποιηθεί το Transition Protection Instrument.

Διαβάστε επίσης: 

JP Morgan: Τι θα πει η S&P την Παρασκευή για την Ελλάδα

DZ Bank: Ανάπτυξη 7% φέτος αλλά ύφεση το 2023 στην Ελλάδα

ING: Ανάπτυξη 5,5% φέτος στην Ελλάδα – Μικρή ύφεση το 2023

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News