BUSINESS & FINANCE

ING: Ανάπτυξη 5,5% φέτος στην Ελλάδα – Μικρή ύφεση το 2023

ING: Ανάπτυξη 5,5% φέτος στην Ελλάδα – Μικρή ύφεση το 2023

Σε αναβάθμιση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας φέτος, στο  5,5% από 4,5% προηγουμένως, προχωρά η ING. Όμως, στο πλαίσιο των εκτιμήσεών του ότι η Ευρωζώνη βρίσκεται ήδη σε ύφεση, ο επενδυτικός οίκος υποβαθμίζει τις προβλέψεις του για το 2023 και εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, της τάξης του 0,2% (προηγουμένως περίμενε +0,7%), πριν να ανακάμψει στο +2% το 2024.

Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις της ING, η ελληνική οικονομία δεν θα αποφύγει τον τεχνικό ορισμό της ύφεσης, καθώς θα εμφανίσει δύο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης.

Ειδικότερα, ο οίκος περιμένει ρυθμούς ανάπτυξης 4,3% το τρίτο τρίμηνο του 2022 και 2,2% το τέταρτο τρίμηνο του 2022, που ωστόσο θα δώσουν τη θέση τους σε συρρίκνωση της οικονομίας κατά 0,9% το πρώτο τρίμηνο και 1,6% το δεύτερο τρίμηνο του 2023. Το τρίτο τρίμηνο η ελληνική οικονομία αναμένεται να παραμείνει στάσιμη, πριν επιστρέψει στην ανάπτυξη το τέταρτο τρίμηνο, με +1,7%.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα αναμένεται να κορυφώσει στο 11,2% το τρίτο τρίμηνο του 2022 και να κλείσει τη χρονιά στο 9,7% κατά μέσο όρο. Στην πορεία, θα πέσει στο 5,2% το 2023 και στο 2% το 2024. 

Η Ευρωζώνη βρίσκεται ήδη σε ύφεση

Σύμφωνα με την ING, τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου «φωνάζουν» ύφεση στην Ευρωζώνη, καθώς οι δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζει η οικονομία όχι μόνο δεν έχουν εξαφανιστεί τους τελευταίους μήνες, αλλά και έχουν επιδεινωθεί.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία κάθε άλλο παρά τελειώνει, οι εξαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ε.Ε. έχουν μειωθεί περαιτέρω και το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream δημιουργεί φόβους για την ασφάλεια των αγωγών από τη Νορβηγία.

Την ίδια στιγμή, ο κίνδυνος ενός ψυχρού χειμώνα έχει αυξηθεί, με την ING να προβλέπει ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα παραμείνουν σε άβολα υψηλά επίπεδα χωρίς να υποχωρήσουν σημαντικά ούτε το 2023.

ING: Ανάπτυξη 5,5% φέτος στην Ελλάδα – Μικρή ύφεση το 2023-1

Παρότι οι κυβερνήσεις παρεμβαίνουν για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, η ING εκτιμά ότι η κατανάλωση θα συρρικνωθεί, την ίδια στιγμή που η σύσφιγξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών επιδρά αρνητικά στην ανάπτυξη.

ING: Ανάπτυξη 5,5% φέτος στην Ελλάδα – Μικρή ύφεση το 2023-2

Στο πλαίσιο αυτό, ο οίκος περιμένει ελαφρά συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης το τρίτο τρίμηνο του 2022 και βαθύτερη μείωση τους χειμερινούς μήνες. Με την ΕΚΤ σε τροχιά σύσφιγξης της πολιτικής της, η ING εκτιμά ότι η ανάκαμψη του 2023 θα είναι πιο υποτονική. Έτσι, οι νέες προβλέψεις της μιλούν για ανάπτυξη 2,95 στην Ευρωζώνη φέτος και συρρίκνωση 0,8% το 2023.

Διαβάστε επίσης: 

HSBC: Βλέπει ανάπτυξη 6,5% φέτος – Αστερίσκος για τα δημοσιονομικά

S&P: Στο 5,6% ανεβάζει τον πήχυ της ανάπτυξης για την Ελλάδα

UniCredit: Βλέπει ανάπτυξη 5,7% στην Ελλάδα φέτος – «φρένο» για το 2023

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News