BUSINESS & FINANCE

HSBC: Βλέπει ανάπτυξη 6,5% φέτος – Αστερίσκος για τα δημοσιονομικά

HSBC: Βλέπει ανάπτυξη 6,5% φέτος – Αστερίσκος για τα δημοσιονομικά

Υψηλή ανάπτυξη 6,5% περιμένει η HSBC για την ελληνική οικονομία φέτος, όμως χαμηλώνει την πρόβλεψή της για το 2023 στο 2% από το 2,5%. Για το 2024, ο επενδυτικός οίκος περιμένει ανάπτυξη 1,7%, με τη βοήθεια του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο αναμένεται να στηρίξει τόσο τις ιδιωτικές όσο και τις δημόσιες επενδύσεις. Οι αναλυτές εκφράζουν ανησυχίες ότι η -κατά την άποψή τους προσωρινή- αύξηση των φορολογικών εσόδων οδηγεί σε μόνιμες αυξήσεις δαπανών και μειώσεις φόρων, που ίσως θέσουν σε κίνδυνο τον στόχο για ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. 

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της HSBC, o πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 9,6% φέτος, στο 6,4% το 2023 και στο 3,1% το 2024.

Η Ελλάδα «συνεχίζει δυνατά» είναι το σχόλιο του οικονομολόγου της HSBC, Fabio Balboni, καθώς η ελληνική οικονομία είναι αυτή τη στιγμή 5% μεγαλύτερη από ό,τι ήταν πριν από την πανδημία, έπειτα από την ανάπτυξη του 1,2% (σε τριμηνιαία βάση) το β’  τρίμηνο του 2022. Η HSBC σημειώνει ότι η οικονομία στηρίχθηκε από την κατανάλωση των νοικοκυριών και του Δημοσίου, αν και οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 1%, αφότου εκτινάχθηκαν σχεδόν κατά 30% από τα τέλη του 2020.

HSBC: Βλέπει ανάπτυξη 6,5% φέτος – Αστερίσκος για τα δημοσιονομικά-1

Ο οίκος διαπιστώνει την επιστροφή των τουριστών στην Ελλάδα και εκτιμά ότι η τάση αυτή ενισχύθηκε το τρίτο τρίμηνο, καθώς ήδη από τον Ιούλιο οι τουριστικές εισπράξεις είχαν επιστρέψει στα προ-πανδημίας επίπεδα.

Η HSBC υπολογίζει ότι μόνο φέτος, οι ξένοι τουρίστες θα συνεισφέρουν 4 ποσοστιαίες μονάδες στο ΑΕΠ της Ελλάδας, με προοπτικές για περαιτέρω βελτίωση το 2023.

Όμως, εκφράζει ανησυχία για την επιδείνωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο αναμένεται να διαμορφωθεί στα υψηλότερα επίπεδα από το 2010 φέτος, δημιουργώντας προκλήσεις για το μέλλον.

Τουλάχιστον, η πλευρά της χρηματοδότησης δείχνει καλύτερη από ό,τι πριν από την κρίση χρέους, με τις άμεσες ξένες επενδύσεις σε ιστορικό υψηλό πέρυσι (2,8% του ΑΕΠ) έναντι του μόλις 0,2% το 2010.

Σε ό,τι αφορά την κατανάλωση, παρότι ο πληθωρισμός ήταν πολύ υψηλός τον Αύγουστο, οι μέχρι στιγμής επιπτώσεις από τη συμπίεση των διαθέσιμων εισοδημάτων έχουν υπάρξει περιορισμένες, με τις λιανικές πωλήσεις να κρατάνε καλά, τις ταξινομήσεις αυτοκινήτων σταθερές σε σχέση με το 2021 και την καταναλωτική εμπιστοσύνη να έχει σταθεροποιηθεί έπειτα από την αρχική πτώση.

Η HSBC εκτιμά ότι έχουν βοηθήσει η άνθηση του τουρισμού και η δυναμική της αγοράς εργασίας, σε συνδυασμό με τις μεγάλες αυξήσεις των μισθών και τα γενναιόδωρα μέτρα στήριξης. Πάντως,  ο οίκος προβλέπει ότι η κατανάλωση θα επιβραδυνθεί αργότερα μέσα στο έτος.

Δημόσια οικονομικά

Η HSBC επισημαίνει ότι τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης ανέρχονται στα 13,2 δισ. ευρώ με καθαρό δημοσιονομικό κόστος 4,3 δισ. ευρώ και με το οικονομικό επιτελείο να διατηρεί τον στόχο για πρωτογενές έλλειμμα στο 2% του ΑΕΠ το 2022.  

Αυτό που φοβάται ο οίκος είναι ότι η κυβέρνηση ενδεχομένως να χρησιμοποιεί τα μεγάλα φορολογικά έσοδα –τα οποία ο ίδιος αποδίδει στον πληθωρισμό και χαρακτηρίζει προσωρινά- για να χρηματοδοτήσει μόνιμες αυξήσεις στις δαπάνες και μειώσεις φόρων. «Αυτό μπορεί να δυσκολέψει την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1% του ΑΕΠ το 2023, που με τη σειρά του θέτει σε κίνδυνο τον στόχο της κυβέρνησης για ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το 2023», σημειώνει ο Balboni.

Τα καλά νέα είναι ότι η Ελλάδα έχει ακόμα μεγάλο αποθεματικό (40 δισ. ευρώ), έχει αποπληρώσει πλήρως τα δάνεια του ΔΝΤ και έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για την πρόωρη αποπληρωμή των διμερών δανείων από τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Αυτό θα βοηθήσει να μειωθεί το χρέος και να εξομαλυνθεί το προφίλ αποπληρωμής.

Οι κίνδυνοι

Ο βασικός κίνδυνος για την ελληνική οικονομία εντοπίζεται στην ενεργειακή κρίση. Όμως, η HSBC τονίζει ότι αυτή αποτελεί και μία ευκαιρία για τη χώρα, ειδικά σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές, πιθανώς με τη χρηματοδότηση του RePowerEU.

Παρά την υπόθεση των υποκλοπών που επηρεάζει την κυβέρνηση, η HSBC χαρακτηρίζει αρκετά χαμηλό το πολιτικό ρίσκο, καθώς ο πρωθυπουργός έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Διαβάστε επίσης: 

S&P: Στο 5,6% ανεβάζει τον πήχυ της ανάπτυξης για την Ελλάδα

UniCredit: Βλέπει ανάπτυξη 5,7% στην Ελλάδα φέτος – «φρένο» για το 2023

DBRS: Βλέπει ανάπτυξη 4,4% το 2022 – Χαμηλότερα το 2023

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News